Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прекршајна пријава Пинку због емисије у којој је Вучић изашао из фрижидера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2022.

Аутор: Јована Томић Извор: ЦИНС

Прекршајна пријава Пинку због емисије у којој је Вучић изашао из фрижидера

Након писања ЦИНС-а да је Пинкова изборна емисија у којој је Александар Вучић изашао из фрижидера кршење закона, Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) поднело је прекршајну пријаву против те телевизије.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) је још у јулу ове године писао да је емитовањем ове емисије Пинк прекршио закон, али да РЕМ није поднео прекршајну пријаву. Два месеца касније, пријава је поднета након допунског извештаја стручне службе РЕМ-а, а у њој се, између осталог, наводи да је та емисија заправо оглас и да је уместо законом дозвољених 12 минута у току једног сата, трајала скоро два сата. Она такође није на прописан начин одвојена од остатка програма.

Ова емисија није усамљен случај рекламирања Српске напредне странке (СНС) на Пинку који је прешао законом дозвољену минутажу. РЕМ је у прекршајној пријави навео и да је током последње изборне кампање Пинк 43 минута уживо преносио изборну конвенцију напредњака у Нишу. 

Иначе, РЕМ је прекршајне пријаве поднео и против Прве и телевизије Хепи. Прва је попут Пинка преносила конвенцију СНС-а из Ниша, а Хепи је промовисао Ивицу Дачића у једној од својих емисија дуже него што је то законом дозвољено.

С обзиром да је реч о политичкој промоцији изборних листа, ни Прва ни Хепи, попут Пинка, нису на прописан начин ове рекламе одвојили од остатка програма, што је РЕМ такође навео као њихове прекршаје.

Финални извештај РЕМ-а о медијском извештавању током изборне кампање 2022. усвојен је у августу. Из извештаја се види да је владајућа СНС доминантну улогу имала на Пинку, али и на осталим телевизијама са националном покривеношћу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси