Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Глобална акција за ослобађање Џулијана Асанжа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2022.

Аутор: ЕФЈ и СНХ Извор: ХНД

Глобална акција за ослобађање Џулијана Асанжа

У Лондону ће се у суботу 8. октобра у 13 сати одржати акција у којој ће на симболична начин формирањем људског ланца око зграде парламента супротставити се изручењу Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса. Истодобно ће се позвали америчку владу да повуче све оптужбе против њега. Европска и Међународна федерација новинара (ЕФЈ и ИФЈ) позвале су новинарске синдикате, организације за слободу медија и новинаре да се мобилизирају и изразе своју солидарност. Акција ће бити одржана и у Загребу, такођер у суботу, 8. октобра у 13 сати испред Новинарског дома, одакле ће бити одаслана и порука подршке.

У поводу ове акције предсједница ИФЈ-а Доминик Прадали изјавила је: "Одлука британског министра унутарњих послова да допусти изручење Џулијана Асанжа била је осветничка и прави ударац на слободу медија. Сви новинари морају подржати Џулијана Асанжа, који им је омогућио откривање ратних злочина америчке војске у Ираку и Афганистану. Осми октобар је вријеме да се мобилизирамо и изразимо солидарност у обрани Асанжове слободе као и свачијег права да зна."

Предсједница ЕФЈ-а Маја Север истакнула је како би се амерички случај против Џулијана Асанжа могао покренути против било којег новинара на свијету на истој основи. "Не можемо стајати по страни и гледати ову грубу злопорабу овласти. Није Асанж, него слободно и неовисно новинарство оно што је угрожено овим поступком изручења", рекла је Север.

У Лондону је најављено да ће више од 3600 људи формирати људски ланац како би затражили пуштање Асанжа. "Криминализација истраживачког новинарства омогућава сваку другу репресију. Ако се нас довољно окупи да окружимо Парламент, за неколико тједана тај процес може бити заустављен на прави начин." Просвјед око британског парламента организирала је иницијатива Немојте изручити Асанжа.

У Француској ће скуп противљења Асанжовом изручењу и обрану слободе тиска организирати Одбор за подршку Асанжу и 37 организација које су потписале "Паришки апел за Џулијана Асанжа", укључујући Syndicat National des Journalistes ЦГТ (SNj-CGT) и Syndicat National des Journalistes (SNj). Новинари, синдикалисти и челници удруга састат ће се код Купа слободе у Паризу.

У САД-у ће Одбор за обрану Асанжа одржати скуп испред Министарства правосуђа у Вашингтону, одакле ће позвати државног одвјетника Мерика Гарланда да одустане од оптужби против Асанжа. Остали скупови бит ће организирани диљем САД-а.

У Аустралији, Асанжовој домовини, планирано је неколико акција, укључујући формирање људског ланца који почиње на Принцес Бриџу, Саутбанк, у Мелбурну у 11 сати.

Осим тога, више од 20 акција одржат ће се диљем свијета како би се затражило Асанжово ослобађање, од људског ланца око парламента у Велингтону на Новом Зеланду до марша који ће ићи од велепосланства Уједињеног Краљевства до велепосланства САД-а у Сиудад да Мексику.

Хрватско новинарско друштво и Синдикат новинара Хрватске организират ће акцију у Загребу, али позивамо вас да пружите подршку и из својег града.

"Међународна федерација новинара озбиљно је забринута због утјецаја Асанжовог даљњег притвора на слободу медија и права свих новинара у свијету. Покренула је глобалну кампању позивајући америчку владу да повуче све оптужбе против њега и тражи од свих медијских синдиката и организација за слободу медија да потакну своје владе да осигурају Асанжово ослобађање. Без обзира на особне ставове, његово изручење имат ће застрашујући учинак, а сви новинари и медијски дјелатници бит ће угрожени", приопћили су из ИФЈ-а и ЕФЈ-а

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси