Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција за слободу медија: Преношење делова књига Звездана Јовановића представља дискредитацију рада новинара који због обављања свог посла имају полицијску заштиту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2022.

Аутор: Коалиција за слободу медија Извор: Коалиција за слободу медија

Коалиција за слободу медија: Преношење делова књига Звездана Јовановића представља дискредитацију рада новинара који због обављања свог посла имају полицијску заштиту

Коалиција за слободу медија најоштрије осуђује одлуку листа „Информер“ да објави део уводне речи из књиге „Вучје стазе“ Звездана Јовановића, осуђеног на 40 година због убиства српског премијера Зорана Ђинђића, којим се таргетирају Веран Матић, продукција Б92 и Инсајдер.

У тексту под насловом „Криминалци и ДОС радили заједно! Звездан Јовановић објавио књигу!“ објављеном 22. новембра у листу „Информер“ између осталог се наводи и следећи цитат из уводника Јовановићеве књиге: 

– Пласирајући годинама разне огавне серијале, типа „Инсајдер“, „Досије“, „Јединица“ и слично из Сорош-Матић продукције, покушавају да оперу спрегу ДОС-ових „корисних идиота“ са вођама “сурчинско-земунског“ криминалног клана. Међутим, све те њихове лажи сам разоткрио и поткрепио доказима који су годинама држани по фиокама и архивима државних институција. 

Забрињава и чињеница да са се лист „Информер“ ни на који начин не ограђује од Јовановићевих речи. Напротив већ у следећој реченици текста наводи се како је Јовановић „годинама скупљао „грађу“ о свему ономе што је досад било скривено од јавности“, те да „тако открива ко су били „демократски“ одабрани сведоци лажови и криминалци који су „шуровали“ с људима из власти и полиције“. 

Коалиција за слободу медија овај поступак сматра не само покушајем дискредитације рада новинара и уредника продукције Инсајдер и Б92, који су се у својим истраживачким и документарним серијалима својевремено бавили позадином атентата на премијера Зорана Ђинђића и Јединицом за специјалне операције, већ индиректном претњом. 

Подсећамо да су због рада на овим серијалима Веран Матић и уредница Инсајдера Бранкица Станковић годинама били под полицијском заштитом. 

Коалиција  позива и Министарство информисања и телекомуникација у чијој надлежности је спровођење Закона о јавном информисању и медијима, али и све остале релевантне институције и организације да реагују, јер су претње и притисци на новинаре неприхватљиви и опасни, поготово када се догађају у јавном простору. 

Коалицију за слободу медија чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси