Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саслушани новинари по оптужби за организацију блокада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2022.

Аутор: СОинфо Извор: СОинфо

Саслушани новинари по оптужби за организацију блокада

- Није достављен ниједан законит доказ - истакао је Александар Петровић, адвокат окривљених новинара Саре Микић и Саве Мајсторова.

Пред Прекршајним судом у Сомбору, као окривљени, саслушани су новинари портала СОинфо.орг, Сара Микић и Сава Мајсторов. Адвокат одбране, Александар Петровић, указао је да се њима ставља на терет да су у децембру 2021. године организовали протесте у којима је блокиран стари кружни ток, „иако су они о наведеном догађају само верно извештавали бавећи се на професионалан начин својим новинарским позивом”.

- За наведено није достављен ниједан законит доказ, те је одбрана захтевала да се из списа предмета искључе све службене белешке и видео снимци који су настали на незаконит начин уз кршење бројних уставних и процесних права - рекао је адвокат Александар Петровић.

Он је додао да ово није обичан прекршајни поступак у коме се неко терети за прекорачење брзине или зато што је разговарао мобилним телефоном на пешачком прелазу. Овде је, истакао је Петровић, реч о једином поступку који се у на територији Републике Србије води против новинара зато што су радили свој посао извештавајући о догађајима који су актуелни у њиховом граду.

- Уколико којим случајем новинари Сара Микић и Сава Мајсторов буду осуђени на прекршајне казне, то ће бити својеврсан тријумф цензуре медија и елементарног угрожавања уставног права на рад, те планирамо да о даљем току овог поступка благовремено обавештавамо ширу јавност и новинарска удружења - закључио је адвокат Александар Петровић.

Подсећамо, Сава Мајсторов, Сара Микић и активиста Данијел Мирков су у априлу ове године окарактерисани као организатори блокада у Сомбору. Прете им новчане казне од 100 до 150 хиљада динара. Такође, против њих су поднете и прекршајне пријаве због блокаде путева.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси