Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски мрак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2022.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

Медијски мрак

На драстичан потез прекида програма одлучили смо се да бисмо указали какав мрак може да завлада ако се ТВ Н1 и Нова С не буду емитовале, саопштила је телевизија Н1 и објаснила да је намера била и да покаже како би изгледало информисање да грађани имају само једну верзију догађаја и вести без критичког гласа.

Интегрални текст саопштења телевизије Н1 гласи:

"Поштовани гледаоци Н1, у протекла 24 сата (уторак, 6. децембра 2022.) имали сте прилику да видите како изгледа медијска сцена у Србији без слободних медија.

На драстичан потез одлучили смо се како бисмо указали какав мрак може да завлада ако се ТВ Н1 и Нова С не буду емитовале.

Желели смо да створимо реалну слику како би изгледало информисање да грађани Србије имају само једну верзију догађаја, само један – владајући став, само једно мишљење и вести без критичког гласа.

На овај начин указали смо и на вишегодишње притиске којима смо изложени, на покушаје да нам се видљивост додатно ограничи и да нам се онемогући финансирање и пословање.

Последњи у низу потеза у Србији који имају за циљ притисак на слободне медије јесте поступање Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), које не доноси одлуку о петој дозволи за национално емитовање, иако су сви примењиви рокови прошли.

Пре неколико месеци, Н1 је аплицирао за националну дозволу, а исход је показао да РЕМ-у није стало до плурализма у медијима или унапређења стања на медијској сцени.

Сада видимо да се иста ситуација понавља, и зато се Н1 солидарише са колегиницама и колегама телевизије Нова С, која се пријавила на конкурс за пету дозволу.

Верујемо да је време да се јавност запита да ли је информисање у Србији објективно и непристрасно, да ли је свим грађанима могућ избор и зашто им се намеће пропаганда као једини модел информисања?

Зашто је могуће да се у Србији крше сва етичка и професионална правила, промовише говор мржње, изнова прелазе „црвене линије“ када је у питању садржај који се приказује на телевизији.

Н1 пуних осам година свакодневно настоји да поштује основне постулате новинарства и да извештава у интересу грађана. Видели смо из ваших реакција да наш труд није узалудан.

Хвала вам на поверењу, трудићемо се да га оправдамо", наводи се на крају саопштења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси