Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Професионално новинарство – једина брана од поплаве лажних вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2022.

Аутор: Владимир Малешић Извор: Форум инфо

Професионално новинарство – једина брана од поплаве лажних вести

Публика је свакодневно изложена све већем броју лажних вести са друштвених мрежа и интернет портала, али и традиционалних медија. Придржавање професионалних и етичких норми новинарства, које су садржане у Кодексу новинара Србије и стална обука и усавршавање новинара и новинарки, једина су брана од поплаве лажних вести.

Убрзани развој интернета и друштвених мрежа, на које су изашли и сви традиционални медији, креирајући своје интернет портале и странице на мрежама, допринео је убрзаном ширењу информација, али и лажних вести. Чак 80 одсто испитаника и испитаница, у анкети коју смо радили прошлог месеца, рекло је да се са лажним вестима сусреће свакодневно.

Данас имамо поплаву информација, и тачних и нетачних, а питање је да ли се дезинформације шире несвесно или свесно, што су лажне вести у правом смислу, каже Љубинка Љујић Томашевић, новинарка ТВ Форум и портала Форум Инфо.

„Ефекат које те лажне вести имају је ненадокнадив, зато што се те вести јако брзо шире, сензационалистичке су, питке су и пријемчиве и људи воле да их чују“, каже Љујић Томашевић.

Један од разлога за оволики број лажних вести је и незнање, односно недостатак формалног образовања новинара и оних који себе тако називају. Они на својим медијима пласирају непроверене информације, сматра Александар Минић, новинар ТВ Форума и портала Форум Инфо. Стање на медијској сцени допринело је порасту неповерења, што показују и резултати анкете – 90 одсто испитаних у анкети нема поверење у медије.

„Људи све мање верују медијима јер су, једноставно, збуњени. Иста информација се интерпретира на различите начине у различитим медијима. Ако уз лажну вест имамо и лажну фотографију, односно фотомонтажу, онда су људи збуњени и више не знају коме да верују“, каже Минић.

Новинарима и новинаркама је лакше да препознају лажне вести и провере истинитост информација, али то захтева стално усавршавање и различите врсте обука. Осим у медије у којима раде, Минић и Љујић Томашевић кажу да су ретки медији у које имају поверења и чије информације прихватају без претходне провере. Више вере имају у колеге и колегинице, који се држе стандарда професије и са чијим начином рада су упознати.

Лажних вести би било знатно мање када би се сви актери на медијској сцени придржавали Кодекса новинара Србије, који су 2006. године усвојили Независно удружење новинара Србије и Удружење новинара Србије, а који је 2013. године допуњен одредбама о спречавању корупције и сукобу интереса. Прво поглавље Кодекса односи се управо на истинитост извештавања.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси