Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радници РТВ-а се буне због новог правила о радном времену: Гради се непродуктиван систем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 01. 2023.

Аутор: Аутономија.инфо Извор: Аутономија.инфо

Радници РТВ-а се буне због новог правила о радном времену: Гради се непродуктиван систем

Радници Радио-телевизије Војводине изразили су незадовољство новим Правилником о радном времену, наводећи да је довео до потпуног хаоса у јавној медијској установи. Проблем са правилником је тај што се запосленима налаже да морају у згради, на послу, да проводе осам сати.

У саопштењу синдиката Независност у РТВ-у, наводи се да су радници организовали збор 18. јануара, на основу којег су донети закључци који су упућени в.д. директору Јожефу Клему и председнику Управног одбора Марку Ћалићу.

Радници траже повлачење спорног правилника, али износе и друге захтеве који се односе на партијско запошлајвање и “фантомске” раднике. Уколико се руководиоци оглуше о захтев за састанком и о саме захтеве, најављују да ће правну заштиту запослених потражити пред судом.

Како се наводи у саопштењу, скупу је присуствовао велики број запослених, који су једногласно констатовали да је увођење правилника довело до потпуног хаоса у РТВ-у, јер се његова примена претворила у произвољно тумачење непосредних руководилаца, без јасних инструкција о томе како се правилник примењује.

“Учесници скупа изнели су бројне примедбе на спорни правилник, наводећи, поред осталог, да многи ни немају своје радне јединице на којима би, по замишљеном ‘орвеловском’ систему који правилник предвиђа, требало да проводе радно време. Износећи озбиљне примедбе на одредбе правилника које налажу не само новинарима, већ и осталим запосленима на припреми, производњи и емитовању програма да морају осам часова да проводе у згради, учесници збора закључили су да је то у директној супротности са стандардима професије, интересима програма и последично, јавним интересом”, наводи се у саопштењу.

Закључено је да се на тај начин гради непродуктиван систем и “шаље порука да је важније седети осам сати у редакцији, монтажи, канцеларији, ресторану или где се ко снађе, него поштовати стандарде професије и законску обавезу јавног сервиса – да заступа и штити јавни интерес”.

“Новинарски посао, као и посао свих професија директно везаних за припрему, производњу и емитовање програма, подразумева непосредне контакте са заједницом, теренски рад, истраживање и много тога другог. То је пракса откада те професије постоје, али и савремена медијска пракса широм света… Сматрамо да, уколико је идеја послодавца била да на овај начин реши питање ‘нерадника’ у ЈМУ РТВ, односно фантомских имена запослених на платном списку који се не појављују на послу – онда за то постоји законски дефинисан начин. Уосталом и партијско запошљавање је противзаконито, па се послодавац ЈМУ РТВ пословично оглушава и о ту законску обавезу”, додаје се.

Из наведених разлога, запослени траже повлачење правилника који раднике приморава да осам сати дневно проводе у зграде, да се повуче одлука о новим радним листама које попуњавају запослени, а које су од увођења већ неколико пута мењане, “јер су нестручно и неадекватно формулисане”, те да се уради стандардизација сваке радне позиције у РТВ-у, пре свега за оне запослене који раде у припреми, производњи и емитовању програма.

“Она би подразумевала дефинисање основних норми њиховог посла – обим и квалитет произведеног медијског садржаја, као и тачно време које је потребно да запослени у тим целинама могу да буду продуктивни током обављања свог посла. Посебно је важно утврдити вредновање реализованог посла – један сат новинара или било кога ко ради на припреми, реализацији и производњи програма не може бити еквивалентан у једном сату запосленог у администрацији”, наводи се у саопштењу.

Траже се и једнаки услови и средства за рад за све запослене, да се примене законски прописи на особе које без оправдања не долазе на посао, да се прекине пракса партијског запошљавање, као и да се распишу конкурси за руководеће позиције у Јавној медијској установи Радио-телевизији Војводине.

“Уколико до састанка не дође или се послодавац оглуши о захтеве радника, Синдикат Независност ће пред судом затражити правну заштиту запослених, као и заштиту покрајинског јавног сервиса којим се незаконито управља”, закључује се.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси