Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Градска општина Обреновац расписала медијске конкурсе за 2023. годину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2023.

Аутор: Јасмина Продановић/Talk about the facts Извор: Цензоловка

Градска општина Обреновац расписала медијске конкурсе за 2023. годину

Укупно 24.500.000 динара издвојила је градска општина Обреновац за суфинансирање медијских садржаја у 2023. години. Износ је идентичан прошлогодишњем, с том разликом што су конкурси, у односу на претходне године, расписани месец дана касније.

Из буџета општине Обреновац, за 2023. годину, за суфинансирање телевизијског садржаја опредељено је 16.750.000 динара. Најмањи износ средстава који се може доделити по пројекту за телевизијске садржаје је 300.000,00 динара, а највећи 13.000.000,00 динара.

Када је реч о конкурсу за производњу медијских садржаја за радио, штампане и онлајн медије, општина Обреновац определила је 7.750.000 динара. Најмањи износ средстава који се може доделити по пројекту за ове медије износи 200.000,00 динара, а највећи 3.000.000,00 динара.

Конкурси су објављени на званичној интернет страници општине Обреновац, а рок за достављање предлога пројеката и предлога за чланове конкурсне комисије је 15 дана од њиховог објављивања.

Када је реч о праву учешћа, оба конкурса су контрадикторна важећем Закону о јавном информисању и медијима. Наводи се да право учешћа на конкурсима има „издавач медија који је уписан у Регистар медија (односно регистар јавних гласила)” у Агенцији за привредне регистре. Регистар јавних гласила је 1. јануара 2015. године укинут и замењен Регистром медија, а услови за упис су пооштрени ради обезбеђивања веће транспарентности доделе буџетских средстава.

Истовремено, у даљем тексту оба конкурса се каже да се под медијем „у смислу Закона о јавном информисању и медијима, подразумевају дневне и периодичне новине, сервис новинске агенције, радио програм и телевизијски програм и електронска издања тих медија, као и самостална електронска издања (уређивачки обликоване интернет странице или интернет портали), који су регистровани у Регистру медија, у складу са Законом.”

Поред медија, право учешћа на оба конкурса има и предузетник који се бави производњом медијског садржаја и има доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

Право учешћа на оба конкурса немају издавачи који се финансирају из јавних прихода, као и лица која су у претходном периоду добила средства намењена пројектном суфинансирању, али нису у предвиђеном року поднела наративни и финансијски извештај.

Поред тога, право учешћа немају ни кандидати који су у поступку повраћаја државне или де минимис помоћи, као и лица која су у тешкоћама у складу са важећим прописима којима се уређује контрола државне помоћи за санацију и реструктурирање учесника на тржишту у тешкоћама.

За оба конкурса важи да је могуће учествовати са једним пројектом, изузев издавача са више медија који може да учествује са једним пројектом за сваки медиј.

Одлука, односно Решење о расподели средстава биће донета најкасније у року од 90 дана од дана када је пријава на конкурсе закључена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси