Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дража сад испитује друге светове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2023.

Аутор: Вечерње новости Извор: Вечерње новости

Дража сад испитује друге светове

Наш драги колега Драгослав Марковић, за све нас који смо са њим радили и волели га, једноставно, наш Дража, напустио нас је, изненада, у 71. години. Био је дугогодишњи новинар, дописник и уредник Танјуга, "Борбе", "Вечерњих новости", и бројних издања нашег листа, као и члан УНС-а.

Од 1989. до 1991. године био је заменик директора Међународног прес-центра Тањуга. Био је оснивач и први уредник интернет сајта листа "Борба" 1998. године. Посебно место у његовој каријери и његовом срцу, међутим, заузимала је Румунија, земља у којој је два пута, осамдесетих и поново почетком деведесетих година прошлог века, био дописник. Радио је за неколико редакција из Србије, као и Ројтерс. Румунијом је наставио да се бави и по повратку у домовину, па смо га од миља звали и Дража Румун. Говорио је течно језик ове земље са којом, како је истицао, "Србија никада није ратовала". 

Дража је био, како му и име говори, драг и вредан колега. Био је један од најобразованијих новинара нашег листа. Школовао се и усавршавао у Београду, Софији и Букурешту. Завршио је Факултет политичких наука и апсолвирао права. 

Течно је, уз румунски, говорио руски, бугарски, енглески језик, служио се француским и мађарским. 

Они који су га боље познавали, знали су да га живот није мазио. За све остале, Дража је деловао као да нема никаквих брига. Ведар, расположен, изузетно радознао, живео је за свој посао и своју породицу, кћерку Ксенију, такође једно време драгу колегиницу у "Новостима", сина Александра, унуке Хелену и Уроша, и своју животну сапутницу, предану новинарку Радио Београда, Невенку. Дража је преминуо само шест месеци после његове драге Невенке.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси