Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕФЈ: Државе би требало да уведу мораторијум на шпијунски софтвер као што су Пегасус и Предатор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2023.

Аутор: НУНС/ЕФЈ Извор: Цензоловка

ЕФЈ: Државе би требало да уведу мораторијум на шпијунски софтвер као што су Пегасус и Предатор

Европска федерација новинара (ЕФЈ) у потпуности подржава позив комесара Савета Европе за људска права Дуње Мијатовић да се уведе мораторијум на коришћење веома наметљивог шпијунског софтвера од стране влада. ЕФЈ подсећа да су многи новинари били жртве овог увредљивог надзора, посебно у Мађарској, Грчкој, Шпанији, Француској, Белгији и Азербејџану.

Године 2021, пројекат Пегасус, један од најамбициознијих транснационалних истраживачких новинарских пројеката, који координира Забрањене приче и уз помоћ форензичке лабораторије Амнести интернешенела, разоткрио је употребу шпијунског софтвера за потајно продирање у комуникацију новинара.

У Мађарској су настављене истраге о употреби Пегаза од стране државних обавештајних агенција за праћење најмање пет новинара и власника медија. У јануару 2022. године, мађарска национална управа за заштиту података и слободу информација објавила је извештај у којем закључује да су у свим случајевима које су истраживали, укључујући и оне који укључују новинаре, испуњени сви законски критеријуми за примену шпијунског софтвера и да је шпијунски софтвер коришћен за заштиту националне безбедности. Није дато никакво објашњење зашто су ови новинари представљали претњу по националну безбедност.

Иако су европске владе обећале да ће сузбити илегални надзор, нови случајеви су се појавили 2022. године, посебно у Грчкој где је Национална обавештајна агенција наводно користила нови шпијунски софтвер Предатор за шпијунирање новинара. У априлу 2022. у Шпанији је откривено да су четири каталонска новинара била међу онима којима су паметни телефони били циљани или заражени Пегасусом између 2017. и 2020. Други случајеви су пријављени у Француској, Белгији и Азербејџану 2021. године.

„Постоје бројни докази да је шпијунски софтвер Пегасус коришц́ен илегално иу сврхе домац́е и међународне шпијунаже, а не због легитимних забринутости за јавну безбедност“, рекла је Дуња Мијатовић. „Наметање шпијунског софтвера на новинаре угрожава поверљивост њихових извора, а самим тим и функционисање и кредибилитет једног од најважнијих стубова наших демократских друштава: слободан приступ информацијама за све и промоцију плуралистичког медијског окружења. Да би спречиле тешка кршења људских права која произилазе из употребе комерцијалног шпијунског софтвера као што је Пегасус, државе чланице Савета Европе морају да испоштују своје обавезе према Европској конвенцији како их тумачи Суд и да обезбеде законитост, легитимитет, неопходност и пропорционалност сваке такве употребе. .”

„Крајње је време да државе чланице Савета Европе признају да је скандал са шпијунским софтвером Пегасус више од обичне срамне епизоде“, додала је она. „Позивам земље чланице Савета Европе да наметну строги мораторијум на извоз, продају, трансфер и употребу веома наметљивих шпијунских алатки без клика као што је Пегасус, и да успоставе прецизан законодавни оквир у складу са људским правима за коришц́ење савремене технологије надзора. Овај оквир треба да обезбеди смислене процедуралне гаранције, чврсте системе ек-анте и ек-пост надзора кроз судску ревизију и парламентарну контролу, као и ефикасне механизме обештећења за жртве. (…) Државе чланице би требало даље да обрате већу пажњу на чињеницу да индустрија шпијунског софтвера континуирано развија нове алате који се, без заштитних мера и надзора, могу искористити у зле сврхе и олакшати кршење људских права.”

„Суочен са таквом претњом, ЕФЈ позива Европски парламент, који ће започети расправу о овом питању, да ојача одредбе Европског закона о слободи медија (ЕМФА) како би се борио против свих облика надзора који угрожавају заштиту новинарских извора. “, рекла је председница ЕФЈ Маја Север.

„Предложене одредбе ЕМФА представљају корак уназад у заштити новинарских извора јер не одговарају заштити новинарских извора како је предвиђено Европском конвенцијом о људским правима и судском праксом Европског суда за људска права која гарантује право новинари да заштите своје изворе.”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси