Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недељник Хрватска ријеч из Суботице обележава 20 година рада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 01. 2023.

Аутор: Бета Извор: Бета

Недељник Хрватска ријеч из Суботице обележава 20 година рада

На данашњи дан пре 20 година изашао је први број недељника на хрватском језику "Хрватска ријеч" из Суботице.

Новинско-издавачка установа (НИУ) "Хрватска ријеч" основана је 8. маја 2002. године, а осам месеци касније објављен је први број недељника.

Установа и лист добили су име по дневнику а касније недељнику који је излазио у Суботици од 1945. до 1956. године.

Установа "Хрватска ријеч" основана је након што је 21. фебруара 2002. године тадашња Савезна Република Југославија усвојила Закон о заштити права и слобода националних мањина.

Тим законом Хрвати, који су у некадашњој заједничкој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији били конститутиван народ, признати су у новој држави као национална мањина.

На тај начин, стекли су право на оснивање свога савета националне мањине, Хрватског националног вијећа, право на образовање на хрватском, службену употребу језика и право на информисање на хрватском језику.

Од 2004. године оснивач НИУ “Хрватска ријеч” је Хрватско национално вијеће, а финансијер Аутономна покрајина Војводине.

Годишње се објаве 52 броја, а једном месечно додатак за младе "Кужиш" и за децу "Хрцко".

Седиште редакције је у Суботици, а у протеклих 20 година штампано је више од 1.000 бројева недељника.

"У данашње време, када једна вест живи тек неколико сати, изазов је припремати недељник, а још већи изазов припремати недељник за мањинску заједницу. Колико простора дати темама које се директно тичу саме заједнице а колико простора општим темама, јер Хрвати у Србији нису изолована заједница на коју не утичу проблеми у друштву, политици, односима Србије и Хрватске, привреди. Трудимо се помирити и једно и друго", казала је агенцији Бета главна уредница "Хрватске ријечи" Злата Васиљевић.

Она је навела да је поводом јубилеја у штампи књига "Фрагменти (Избори из интервјуа 2003 – 2020.)".

"Жеља нам је била да изађемо из круга хрватске заједнице и да бидемо видљиви и у широј друштвеној, политичкој и новинарској јавности. За то су нам се најприкладнијим чинили наши интервјуи. Било их је више од 1.000, а за 'Хрватску ријеч' говорили су учесници политичког, културног, привредног, друштвеног, спортског живота и Србије и Хрватске", навела је Васиљевић.

По њеним речима, интервјуи су одабрани тако да се могу читати и као хроника протеклих 20 година из угла политичког живота у Србији, из угла односа Србије и Хрватске, односа Хрватске према својој мањини у Србији, из угла привредне сарадње, друштвених и политичких промена.

Она је најавила да ће НИУ "Хрватска ријеч" ове године бити пресељена у "Хрватску кућу" у Суботици, у којој ће бити и седиште Хрватског националног већа и Завода за културу војвођанских Хрвата.

Пројекат "Хрватске куће" финансира Хрватска.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси