Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Курир о тексту БИРН-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2023.

Аутор: Курир Извор: Курир

Курир о тексту БИРН-а

Текстом "Како је Шарић уређивао медије из притворске ћелије: Кола на поклон за заслужне новинаре", портал БИРН је, необичном селекцијом информација и непрофесионалним односом према теми, у најмању руку етикетирао, а практично криминализовао већину новинара црне хронике у Србији.

Они су, вољом аутора или уредништва БИРН, доспели под сумњу јавности да су шуровали с мафијом. Изостале су круцијалне информације, добро познате и БИРН-у и свакоме ко је, попут редакције Курира, имао увид у цитиране списе, а то су: које су редакције заиста у својим редовима имале корумпиране новинаре, спремне да удовоље интересима Дарка Шарића, а које то нису.

БИРН је бројним инсинуацијама - овако послаганим подацима и недореченим наводима - сакрио праве кривце и бацио љагу на све редакције равномерно. БИРН-ов непрофесионалан и крајње некоректан текст Куриру је нанео немерљиву штету, сврставајући га у групу медија који се сумњиче да су испуњавали налоге криминалног клана Дарка Шарића. А истина је сасвим другачија, па чак и откривена у наводима спорног текста. Због те истине редакција Курира осуђује чињеницу да је тенденциозно стављена у исти кош с медијима који су ухваћени у нечасним радњама.

Селективност чињеница

Наиме, урадак БИРН-а бави се новом оптужницом против Шарића и, како наводе, доказним материјалом који показује како су до одређених медија стизале информације које је осумњичени слао из притвора користећи апликацију Скај, како су мењани и уређивани наслови и текстови, те какве поклоне су поједини новинари добијали као награду за учешће у дискредитацији сведока-сарадника.

Међутим, из садржаја материјала, односно поменуте оптужнице, у коју је и Курир имао увид, може се једноставно пратити које податке је БИРН, намерно или не, изоставио из свог текста и тако замаглио слику, остављајући читаоце у заблуди да су све редакције, које се помињу у тексту, радиле за интересе криминалне групе. Из пренете комуникације са апликације Скај не може се никако закључити да су новинари Курира, за разлику од појединих редакција поменутих у цитираним комуникацијама, поступали по налозима Шарића и његових сарадника или да су од њих добијали поклоне као награду за одрађен посао.

У тексту су чак цитиране преписке између Шарића и његових сарадника, из којих произилази да они нису били задовољни објавама у Куриру. Дакле, није им било по вољи што се Курир бави професионално својим послом и што објављује информације које су биле тачне.

У прилог чињеници да Курир није дозволио да буде злоупотребљен у овом случају, говори и порука из преписке оптужених: "А она плава из Курира како нас сје*а за онај наслов", која је цитирана у оптужници.

Да је БИРН применио, у најмању руку, необичну селективност приликом презентовања чињеница, а у циљу убеђивања читалаца да је Курир једнако крив као и остали поменути медији, најбоље се види у покушају БИРН-а да један, веома важан детаљ сакрије. У првој верзији, објављен је текст без навођења најдрастичнијег примера сервилности новинара према Шарићу и његовој групи.

Наиме, у материјалима оптужнице је забележено да су Шарић и његови сарадници из једне редакције добили ПДФ страницу из још необјављеног издања новина, за коју се иначе испоставило да је следећег дана заиста угледала светлост дана. Био је то крунски доказ да су мафијаши, због корумпираних новинара, готово увек ишли корак испред оних који су се борили да зауставе њихова криминална дела. Испало је да то за новинарски њух БИРН-а није било довољно интересантно, па није ни објављено у његовом "истраживачком" подухвату насловљеном "Како је Шарић уређивао медије из притворске ћелије".

Тек након што је Курир поставио питања о пропусту истраживача БИРН-а, на овом порталу је објављена верзија у којој је убедљиво најексплицитнији доказ Шарићеве спреге с медијима додат у текст. Ова ситуација наводи на сумњу да је БИРН срачунато одузимао и додавао одређене податке из материјала које је имао како би искривио праву слику о овој заиста озбиљној теми.

Бачена љага на све новинаре

Без обзира на прегршт доказа који показују супротно, БИРН је одлучио да Курир дрско оцрни и безочно оклевета да је радио за интересе криминалаца. Чак је на друштвеним мрежама, приликом рекламирања овог текста, означио Курир на првом месту и тако практично представио као предводника појаве о којој пише.

БИРН је ставио наше новинаре у групу оних који су заиста обликовали јавно мњење како је Шарић из ћелије диктирао - слали су му још необјављене текстове док су били у припреми за штампу, договарали се с њим и његовима о насловима, интервјуима и другим причама. А на крају, за показану лојалност су примали од њих и поклоне, попут аутомобила, за који се тачно зна ко га је добио, али је БИРН све то прећутао.

Још много ствари је БИРН прећутао, или га није интересовало да се бави много озбиљнијим стварима. Иако је примио донације и тиме се обавезао да буде професионална и одговорна истраживачка кућа, уредништво БИРН-а се и овога пута саплело о сопствени его. Сасвим необјашњиво, БИРН је одлучио да баци љагу на све новинаре и базира своју причу на томе како процуреле информације наводно доспевају у медије.

Међутим, индикативно је да је БИРН-у промакла очигледна тема, која у ланцу цурења информација претходи овој, а то је питање како су од надлежних државних органа те информације уопште и доспеле до Дарка Шарића. То питање БИРН уопште и не поставља, баш као и оно које се тиче онога ко је омогућио Шарићу да у ћелији Посебног одељења Окружног затвора у Београду има телефон са апликацијом Скај.

Курир је питао БИРН зашто је избегао да саопшти јавности који новинари су поклонима награђивани за наручене текстове о Шарићу или барем које конкретно редакције су биле на услузи Шарићу. Зашто у овако важној теми није покренута и она важнија - ко је обезбедио Шарићу телефон неопходан за описану врсту комуникације? А можда и најважније питање: Како су до Шарића доспеле информације из државних органа, а које је он даље прослеђивао медијима и тако за себе произвео корист?

Курир једини одговорио, из БИРН-а ћуте

БИРН је одбио да пружи одговоре на питања Курира и тако још једанпут потврдио своју непрофесионалност. У истом светлу се показао и када је упутио питања Куриру, дајући нашој редакцији неразуман рок од свега четири сата да на њих одговори. Упркос томе, Курир је испоштовао назначени рок и одговорио на сва питања БИРН-а, што ниједна од осталих редакција, којима се БИРН истим поводом обратио, није учинила. Тако је Курир свим медијским кућама одржао лекцију из професионализма и одговорног приступа информисању.

Поставља се и питање зашто се нико од надлежних није бавио корупцијом у медијима и зашто то није било чудно БИРН-у. Све наведено указује да су извори БИРН-а управо из ових кругова, па је јасно зашто је БИРН одлучио да једноставно заобиђе ову крупну тему.

Када се осветле сви ови аспекти теме којој је БИРН посветио пажњу, поставља се питање зашто је ово истраживање пропустило прилику да поентира и храбро упре прст у оне који су инкриминисани. Курир од таквог приступа не да не би бежао, него би га свесрдно подржао. Уместо тога, Курир је без икаквог основа таргетиран и с правом се пита да ли се жели сакрити туђа одговорност за описане радње и каква се агенда иза тога крије. Необичан избор порука које су објављене наводи на закључак да је реч о тенденциозној намери. Каквој и за чији интерес, намеравамо да сазнамо. Јер, Курир ће наставити да се бави овом темом - сматра је изузетно важном за читаву јавност Србије.

Због тога смо упутили питања и тужилаштву и МУП у вези с преливањем информација из државних органа, преко мафијашких босова до медија. И инсистираћемо на одговорима! Нећемо дозволити да остане ни трунка сумње у нашу посвећеност послу истинитог, професионалног и одговорног информисања јавности.

Имамо потребу и да колеге из БИРН-а подсетимо и упозоримо да су овако замагљене ствари, какве се у тексту нуде читалаштву, створиле опасну ситуацију за новинаре и потенцијално им угрозиле безбедност. Узимајући у обзир ноторну чињеницу да свака криминална група има наспрам себе неку супарничку, није тешко закључити да је БИРН-ов текст могао да послужи и неким другим криминалним круговима да из инсинуација добију информације о наводним помагачима Шарића унутар медија.

Деловање Шолаковог механизма

Пошто је овако брутално оклеветан и силом неутемељених инсинуација увучен у прљаву причу о корумпираним новинарима, Курир је био принуђен и да упути писмо БИРН-у, у којем је затражио измену поменутог текста како у њему не би био назначен, и то без икаквог основа, као медиј који је Шарићу био на услузи. Као озбиљна и одговорна медијска кућа, сматрали смо да не постоји ни један једини разлог да будемо у блату које је описивано у БИРН-овом тексту. Међутим, показало се да БИРН није имао ни снаге ни воље да се повинује чињеницама којима је располагао, те је објавио овај текст. А њиме се ништа друго није постигло до релативизовања кривице новинара и редакција који су заиста били корумпирани и блаћења оних који су часно радили свој посао.

Зашто БИРН крије ко је наручилац овако осмишљеног удара на одређене медије? Позадина овако несхватљиве одлуке да се иде на клеветање упркос истини могла би се објаснити потезима који су уследили. По опробаном и толико пута виђеном моделу, текст БИРН-а одмах су пренели медији у власништву Драгана Шолака и његове Јунајтед групе - најпре портали Н1 и Нова.рс, да би телевизија Н1 накнадно урадила и прилог о теми из БИРН-овог текста. Мирише на то да се невидљива рука и овог уратка БИРН-а крије негде дубоко у Шолаковом механизму за уништавање конкуренције, јер су очекивано, текст пренели и Данас, портал Директно, недељник Време, ЦРТА, који су такође део истог механизма.

Волели бисмо да нисмо у праву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси