Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додељене новинарске награде за приче о мултиетничком суживоту на Косову и у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2023.

Аутор: Радио КиМ Извор: Радио КиМ

Додељене новинарске награде за приче о мултиетничком суживоту на Косову и у Србији

Другу годину заредом Иницијатива за мирне промене (PCi) доделила је медијске награде новинарима за приче о суживоту на Косову и у Србији. Додела признања организована је истовремено у Приштини и Београду.

Жири у Београду који су чинили новинари Тамара Скроза, Јелена Обућина и Миливоје Михајловић одлучио је да прву награду додели коауторима Жарку Јоксимовићу и Ерсину Шамљију за документарни филм „Мост од филиграна“. Признање које укључује и новчану награду припало је и медијској кући у којој раде добитници, односно РТК2.

„Жарко је изабрао оно што је на телевизији теже, а то је да је мање више, он нема 30 или 50 саговорника. Не постоји нарација аутора, већ чујете три сведочења, симболично је изабран један занат и како је он успео да повеже и како и да данас повезује људе“, казала је Обућина.

Радња ове приче смештена је у Призрену и бави се старим занатом, односно израдом накита филигранском техником.

„Призрен је иначе био специфичан по којунџијама, остао је и дан данас али у знатно мањем обиму се то ради, него својевремено. Нама је та тема била итекако занимљива. Они су испричали за Призрен у оно време потпуно нормалну причу где се говорило на свим могућим језицима људи који тамо живе, ромски, турски, српски и албански и где су сви људи умели да се разумеју“, рекао је Јоксимовић.

Репортажа портала КоССев о животу Срба у Церници настала у оквиру серијала под називом „Како си комшија?“ добила је другу награду.

„Кроз ових осам репортажа показали смо да у косовском друштву постоје оне заједнице које и даље живе у окружењу већинске заједнице, па чак и албанска заједница. Кроз наш серијал смо обрадили живот Албанаца у два места у Звечану – Липа и Жаж“, казала је Невенка Медић директорка портала која је одлучила да новчани износ од 500 евра донира породици Савић из Коретишта.

Новинарка Милена Максимовић која је направила репортажу објашњава да је прича о животу у Церници тешка само по себи, јер говори о жртвама.

„Видите Лазара који је изгубио брата који је имао четири године, међутим, Лазар остаје у тој Церници и тамо планира свој живот. Он говори како ће се оженити ту у наредном периоду и како то нестрпљиво чека“, рекла је Максимовић.

Трећа награда је додељена новинарки Медија центра у Чаглавици Катарини Маринковић за документарац „Љубав није довољна“ који говори о мешовитим браковима.

„Захваљујем се мојим саговорницама Зулфији, Сузани и Мири које су пристале да своје приче поделе самном и са публиком. Морам да споменем и моје колеге Јовицу Караџића и Небојшу Ђокића без којих ова прича не би постојала“, рекла је Маринковићева и захвалила се жирију.

Ијан Бакрофт, менаџер пројекта из Иницијативе за мирне промене (PCi) рекао је да су медијске награде замишљене тако да „баце светло на приче које деле позитивну страну“.

„Новинари који су довољно храбри да пишу о оваквом садржају и уредници који им додељују такве приче заслужују признање и награду. Други циљ је био подстицање израде тих прича како би се подстакли уредници да новинарима доделе време да се позабаве људским темама, истовремено узимајући у обзир да медијске куће функционишу у тешким условима“, казао је он.

Првонаграђени у писаној категорији је новинар Илир Гаши за причу „Алтернативни поштански систем на Балкану“. Војкан Ристић добитник је друге награде за текст "Село од 6.000 становника чију вољу чека цела Србија", а трећа награда није додељена, уз констатацију да су ове године приче добрим делом говориле о дневно-политичким збивањима, уместо да су фокусиране на друштвене феномене дужег трајања.

У Приштини награђени новинари албанских редакција

Чланови жирија за медијске награде додељене Албанцима у Приштини Виолета Хисени Кељменди, Виолета Ороши и др Исмет Хајдари одлучили су да прву награду у аудио визуелној категорији доделе новинарки Аљбани Карај са Радија Косова чија прича говори о животу албанских и српских ученика под истим кровом у три општине. Награда је додељена и уредништву овог медија.

„Верујем да ми медији имамо снагу да направимо промене што се тиче мира међу заједницама“, рекла је добитница прве награде.

Ајран Хајдарај добитник је друге награде за причу о пијаци на којој заједно раде Срби и Албанци.

„Отворена порука једног саговорника нашег колеге, каже да политика нема никаквог утицаја на односе који су сами успели да успоставе Срби и Албанци“, казала је чланица жирија Виолета Ороши.

„У тренутку када се укључи камера и Срби и Албанци већином због предрасуда се устручавају да говоре о томе колико су блиски и сматрам да је задатак нас новинара да објавимо што више таквих прича како би грађани који се устручавају због предрасуда то видели и како се више не би устручавали“, навео је Хајдари.

Трећу награда за приче које говоре о припадницима РАЕ (ромске, ашкалијске и египћанске) заједнице поделиле су Дорентина Тачи за хронику „Живот између ђубрета и поплава“ и Арлинде Кући за причу „Између жеље и немогућности за бољим животом која говори о изазовима становника Племетине.

„Надам се да ће наше приче утицати да се промени менталитет грађана и институција у вези ових заједница које живе широм Косова“, казала је Тачи.

„Племетину сам по први пут посетила са 17 година и од тада сам знала да имам нешто у рукама да могу да урадим нешто за становнике овог места као обична грађанка или у улози новинарке“, рекла је Кући.

У категорији писаних чланака у Приштини су такође додељене три награде.

„Србин одбранио Албанске суседе на Косову“ новинарска хорника коју је написала Србеза Хаџију и „Српски манастир понудио уточиште косовским Албанцима“ такође Србезе Хаџију и Милице Стојановић однеле су прву награду.

„Ова два чланка обрађују табу теме које су веома ретке у медијима на Косову, а и када се обраде то буде у екстремном наративу, потпуно белом или потпуно црном. Ови чланци показују да ниједан наратив не може бити естреман и да постоје позитивни примери“, истакао је члан жирија др Исмет Хајдари.

Другу награду добиле су две студенткиње новинарства Бубуљина Пени и Артона Попова за причу која говори о младима у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи и Србима на Косову и њиховој свакодневици.

У категорији писаних чланака трећа награда припала је новинару Шкељзину Ђакаљу за две приче од којих прва, према речима чланице жирија Виолете Хисени, говори о заједничким активностима ученика у општини Ново Брдо, а друга о једном селу у општини Гњилане у коме Срби и Албанци заједно тргују.

Рад Иницијативе за мирне промене као део пројекта „Јачање локалних гласова за правичан развој“ (ALVED) подржан је од стране Фонда Владе Уједињеног Краљевства за сукобе, стабилност и сигурност (CSSF).

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси