Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јавни конкурси: Подељене милијарде, транспарентности нема
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2023.

Аутор: БИРН Извор: БИРН

Јавни конкурси: Подељене милијарде, транспарентности нема

Кроз јавне конкурсе, држава је током прошле године поделила 6,8 милијарди динара, односно готово 58 милиона евра – овај новац често је трошен ненаменски и редовно су финансиране Гонго организације и таблоиди, показује нови извештај „Јавно о јавним конкурсима: Преглед пројектног финансирања у областима медија, цивилног друштва, културе и омладине у 2022. години“ БИРН-а и Грађанских иницијатива.

Резултати истраживања представљени су у Простору Миљенко Дерета у Београду.

Највећи део новца додељује се цивилном друштву (преко 3 милијарде у 2022. години, односно 44 одсто укупно издвојеног новца). Око једне трећине новца иде на секторе медија и културе (по 1,8 милијарди динара за сваки сектор), док сектор омладине остаје недовољно финансиран.

Појединачни пројекти у сектору медија, међутим, су најиздашније финансирани – просечна вредност ових пројеката је дупло већа него у осталим секторима.

Расподела новца не прати приоритете у јавним политикама, показује извештај. На пример, упркос прокламованој борби за наталитет и права жена, истраживање показује да су се управо у овој области десиле неке од најкрупнијих злоупотреба новца.

„Суштинске подршке активизму нема. Одливање новца јесте највише у секторима који би требало да буду приоритети“, рекла је Тања Максић, једна од ауторки извештаја на конференцији.

Она је додала да се бележи раст укупне потрошње кроз јавне конкурсе. У 2021. потрошено је око 5,1 милијарду динара, у 2022. години ова сума износила је 6,8 милијарди.

БИРН је претходно објавио да је готово половина новца који је на конкурсима 2022. године доделило Министарство за бригу о породици и демографију – 1,3 од 3 милиона евра – додељена мрежи повезаних организација, а да резултата њиховог рада нема.

„Неки су добили по 30 милиона динара (током 2021. и 2022.), а да не знају за шта су добили паре. Ми смо на тацни ставили све податке тужилаштву и полицији“, рекао је Александар Ђорђевић, један од аутора БИРН-овог истраживања, рекавши да би институције морале да реагују и истраже малверазије.

Извештај БИРН-а показује да постоји велика разлика у расподели средстава између организација – око 10 одсто пројеката вреди милион динара и више, а више од 4 хиљаде пројеката добило је 100 хиљада динара или мање.

Овим извештајем је обухваћено 8.445 добитника конкурса у 2022. години. Од тог броја,  2.814, односно четвртина се понавља све четири године, што говори о корпусу организација и медија који су редовно финансирани. Разлог за редовну подршку може бити сам квалитет пројеката, или пак, повезаност са институцијама.

„Нажалост, наше искуство је показало да за било који конкурс да се ухватимо, пронаћи ћемо неке малверзације.

„У највећем броју случајева, ради се о организацијама које заправо не постоје“ рекла је Тара Петровић, виша истраживачица у Грађанским иницијативама.

Ћутање администрације остаје и даље велики проблем, једна четвртина институција уопште није одговорила на захтеведа доставе податке. Проблем остаје и недостатак евалуације постигнутог, објављивање нестадардизованих и неусаглашених решења о додели средстава, неадекватан жалбени механизам који не може да спречи злоупотребе и нетранспарентност рада конкурсних комисија јер су документа о њиховом именовању и раду готово непостојећа.

Најскупљи пројекат у 2022. години добила је фирма Јапи цом из Новог Сада, готово 48 милиона динара за пројекат дигитализације архивске грађе у АПВ. Међу топ добитницима по укупној количини новца у 2022. су и организације које се на овој листи налазе већ годинама – ОПЕНС, Еxит фестивал и 4 регионалне ТВ станице, по уређивачкој политици блиске актуелној власти (ТВ Нови Пазар, ТВ Белле Амие из Ниша, ВТВ Суботица и ТВ Зона Ниш).

БИРН и Грађанске иницијативе већ четврту годину за редом прате потрошњу државног новца кроз пројектно финансирање, односно конкурсе за реализацију пројеката у јавном интересу.

Извештај је настао на основу информација из базе података која у овом моменту пружа увид у преко 22 милијарде динара потрошеног јавног новца на свим нивоима власти у периоду 2019 – 2022. године, и тренутно је највећа база отворених података овог типа.

У реализацији истраживања је, осим БИРН-а и Грађанских иницијатива учествовало и 16 истраживача/ица из локалних организација цивилног друштва.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси