Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Специјална известитељка УН: За српске медије на Косову главни проблем приступ информацијама на српском
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2023.

Аутор: Танјуг Извор: Инсајдер

Специјална известитељка УН: За српске медије на Косову главни проблем приступ информацијама на српском

Специјална известитељка УН за заштиту и унапређење слободе мишљења и изражавања Ајрин Кан рекла је током своје посете у Приштини да је за српске медије на Косову главни проблем приступ информацијама на српском језику, нарочито у косовском парламенту, где током седница превод није увек доступан, па је веома тешко да извештавају о томе шта је речено. "Проблем је и приступ законима и другим документима који су на српском језику доступни са временским закашњењем у односу на то када су објављени на албанском", рекла је Кан у интервјуу за "Радио Гораждевац".

Према њеним речима, представници српских медија сматрају да зато нису у стању да на време изађу у сусрет потребама своје заједнице. 

"Када је реч о језику, желела бих да додам да постоји Повереник за језике у канцеларији премијера Косова, тако да ипак чине неки напор у вези с тим проблемом. Такође, постоји Повереник за приступ информацијама, а чула сам и од медија на српском и од медија на албанском језику позитивне коментаре о његовом раду, односно да се поправила ситуација када је реч о слободном приступу информацијама", истакла је она.  

Говорећи о доступности политичара медијима, она је рекла да би свуда, и у Београду, и у Приштини, политичари требало да одговарају грађанима и да је улога медија веома важна, јер омогућавају грађанима да чују шта политичари раде.  

"Представницима скупштине са којима сам се срела у Приштини саветовала сам да усвоје етички кодекс, надам се да ће се то догодити. У Београду, у парламенту разговарала сам о томе да парламентарци имају веома високу заштиту слободе политичког говора, али морају да је користе одговорно и да буду отворени за све медије", навела је Кан.

Она је нагласила да је чула да неки политичари не желе да говоре за одређене медије, што сматра да није добро.  

"Они морају бити одговорни и отворени за све, уколико желе да буду у јавном простору, без обзира из које медијске куће долазе питања, све док их ти медији третирају на фер начин", додала је Кан.

Када је реч о случајевима неистражених и непроцесуираних убистава и нестанака новинара на Косову, она је рекла да је покренула ту тему у разговору са приштинским властима, јер је свако убиство новинара веома опасно пошто утиче на све новинаре, шаље поруку, нарочито када смо суочени са некажњивошћу тих злочина, када истраге нису завршене, када нема суђења.  

"Такво стање ствари је у суштини порука да некажњено можете убити новинара и на тај начин зауставити слободу говора. Зато је веома важно, а нагласила сам то на Косову, да дође до истрага, да се оне заврше и да се осигура правда. Ови случајеви датирају од пре 20 и више година, има 17 нерешених случајева. Постоји специјални тужилац, али са њим се нисам срела. Покренула сам ту тему са другим тужиоцем и ову тему ћу ставити у свој извештај", навела је Кан.

Кан је ове недеље била и у Београду где је представила прелиминарне закључке своје посете, а коначни извештај се очекује наредне године. Она је тада изразила забринутост што Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) не предузима одговарајуће мере против таблоидиних медија, које је оценила као главне у ширењу говора мржње.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси