Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржана обука за економско новинарство у Смедереву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 12. 2023.

Аутор: Е-Браничево Извор: Е-Браничево

Одржана обука за економско новинарство у Смедереву

У Регионалном центру у Смедереву 8. децембра одржана је радионица економског новинарства, у оквиру пројекта под називом “Суфицит тема, дефицит знања: Радионица за локалне новинаре и дописнике за извештавање о економији, финансијама и привреди”, коју „Пресентинг Медиа доо“, издавач Регионалног интернет портала Е-Браничево, реализује уз подршку Министарства информисања и телекомуникација.

Обуку су водиле Јована Томић, новинарка ЦИНС-а и Катарина Балетић, фриленсер у области економског новинарства, а приуствовали су новинари локалних редакција и дописници националних медија из Смедерева.

Катарина Балетић је најпре упознала полазнике обуке са вештинама исчитавања локалних буџета и праћења токова новца на локалу. Она је објаснила како да се дубље уђе у суштину прихода и рашода из градских и општинских каса. На примеру смедеревског буџета објаснила је полазницима бројне недоумице. Као један од примера на коме су учесници вежбали, узет је капитални пројекат изградње вртића у Радинцу код Смедерева, који је баш у време одржавања обуке отворила министарка просвете. Било је речи и о ребалансима, буџетским резервама, завршним рачунима градова и општина, републичким трансферима наменских средстава локалним самоуправама…

Балетић је објаснила и да дефицит у буџету заправо није увек нужно лоша ствар, али је јако важно да се истражи због чега постоји - да ли су приходи мањи него што би требало да буду, на пример да ли наплата пореза и такси није довољно извршена, да ли је смањена запосленост па самим тим и приходи…

Јована Томић је говорила о базама података Народне банке Србије, Агенције за привредне регистре (АПР), Агенције за спречавање корупције, Државне ревизорске институције (ДРИ) и Фискалног савета – као местима где се крију бројне информације од јавног значаја које би новинари требало да пренесу грађанима.

АПР је навела као почетну базу за истраживање пословања фирми, превашодно оних које послују са локалним самоуправама у реализацији пројеката. Посебну пажњу полазника привукао је део обуке о коришћењу портала јавних набавки – како до података који су кључни за трошење пара грађана на локалном нивоу.  Ово нарочито у контексту тога што се дешава да фирме често понуде исту или приближну цену, а дешава се и да неке од њих послују са губитком,а упркос томе добијају послове од локалних институција. Навинарима је скренута пажња да добро погледају  техничке спецификације, нарочито ако је нешто превише детаљно описано, јер то може бити један од индикатора да је јавна набавка намештена.

Извештавање о економским темама, финансијама и привреди, токовима новца на локалу, велики је изазов за локалне новинаре и дописнике, нарочито због чињенице да на локалу не постоје секторски новинари већ сви прате све области. Нису тако честе ни обуке о специфичностима извештавања о различитим областима у новинарству.

Показало се да смедеревски новинари нису без предзнања о економским темама и начину извештавања о њима, али је констатовано да је веома тешко радити такве теме на локалу, због нестранспарентности и затворености локалних самоуправа и институција. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси