Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕФЈ поздравља договор о еуропском закону о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2023.

Аутор: ЕФЈ и СНХ Извор: ХНД

ЕФЈ поздравља договор о еуропском закону о слободи медија

У петак су Вијеће ЕУ-а и Еуропски парламент постигли привремени договор о новом закону ЕУ-а за заштиту слободе медија, медијског плурализма и уређивачке неовисности. Ово је први интегрирани закон о слободи медија који ће одмах бити примјењив у свих 27 држава чланица Еуропске уније.

Еуропска федерација новинара (ЕФЈ) поздравила је тај договор око Еуропског акта о слободи медија (ЕМФА), у чијој коначној верзији нема могућности шпијунирања новинара на темељу нејасних императива “националне сигурности”, приопћили су из ЕФЈ-а. 

У приопћењу се наводи да је ово побједа за све бранитеље слободе медија и демокрације. У ишчекивању дубинске анализе текста споразума и прецизних јамстава за заштиту новинарских извора, ЕФЈ у приопћењу захваљује кључним играчима у преговорима тријалога, потпредсједници Еуропске комисије Вери Јоуровој, шпањолском министру културе Ернесту Уртасуну, те еуропарламентаркама Сабине Верхеyен (ЕПП) и Рамони Стругариу (Ренеw), које су захтјеве ЕФЈ-а и репрезентативних медијских организација у Еуропи схватиле озбиљно.

Овотједни договор још мора потврдити Одбор сталних представника влада држава чланица у Вијећу ЕУ-а (Coreper), што се очекује у сриједу.

Привремени споразум утврђује обвезу држава чланица да јамче учинковиту заштиту новинара и медијских пружатеља услуга у обављању њихове професионалне дјелатности, те забрањује државама чланицама кориштење присилних мјера за добивање информација о новинарским изворима или повјерљивим комуникацијама, осим у специфичним случајевима.

ЕФЈ и партнери водили су интензивну кампању заговарања са својим савезницима у Еуропском парламенту, Еуропској комисији и шпањолском предсједништву, што је одиграло кључну улогу у напуштању одредби које су промицале Француска, Италија, Малта, Грчка, Кипар, Шведска и Финска, а које су имале за циљ легализирати кориштење шпијунског софтвера против новинара, на темељу једноставне сумње у пријетњу националној сигурности.

“Текст ЕМФА-е, као цјелина, више не спомиње националну сигурност и то је побједа демокрације”, инзистирала је Рамона Стругариу.

“Чланак 4.4 ЕМФА-е једноставно се позива на постојеће еуропске уговоре, што је добар компромис”, рекла је Сабине Верхеyен. “Симболично, било би драматично повећати могућност шпијунирања новинара на темељу пријетњи националној сигурности”.

Вера Јоурова, са своје је стране инзистирала на снажним заштитним мјерама наведеним у чланку 4.2 ЕМФА-е како би се новинарски извори заштитили од било какве злоупорабе. Текст предвиђа, примјерице, потребу добивања претходног одобрења од неовисног правосудног тијела прије било каквих репресивних мјера из чланка 4. (притварање, санкција, претрага и запљена, приступ шифрираним подацима, кориштење технологија надзора, шпијунски софтвер итд.) .

“ЕМФА штити слободу изражавања, неовисност и плурализам медија у Еуропској унији, а шпањолско предсједање ЕУ-ом позива све владе држава чланица да потврде споразум у сриједу”, рекао је пак Ернест Уртасун.

“Овај привремени споразум је од повијесног значаја”, реагирала је Маја Север, предсједница ЕФЈ-а.

“Пуно смо се борили да постигнемо овај резултат, против држава које су покушале укључити посебно репресивне одредбе. Добро је видјети да слоган ЕФЈ-а – Новинарство је јавно добро – није само мртво слово на папиру.”

“Потакнута сам свом уједињеном снагом да се овај споразум оствари”, додала је Ренате Шредер, директорица ЕФЈ-а.

“У временима када су новинарство и новинари нападнути са свих страна, добро је видјети да је још увијек могуће увјерити доноситеље политичких одлука у нашу добру вољу и нашу преданост јавном интересу. Заједно смо јаки. И наставит ћемо борбу, која није готова, ни за ЕМФА-у ни за друге изазове који пријете слободи медија у Еуропи.”, закључила је Шредер.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси