Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пољски парламент затражио да јавни медији хитно прекину пропаганду претходне власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2023.

Извор: Бета/Н1

Пољски парламент затражио да јавни медији хитно прекину пропаганду претходне власти

Доњи дом пољског парламента Сејм усвојио је резолуцију у којој захтева од нове владе и свих надлежних државних институција да предузму хитне мере да се врати јавни статус Пољској телевизији, Пољском радију и националној новинској агенцији ПАП и да ти медији престану да шире пропаганду донедавно владајуће странке Право и Правда (ПиС) Јарослава Качињског као што су радили протеклих осам година.

За резолуцију је од укупно 460 посланика колико има доњи дом парламента гласало 244, против су била 84, а 16 се уздржало.

Више од половине посланика Права и Правде уместо да гласа против отишла је у ТВП да спречи министра културе ако евентуално искористи своје надлежности да смени руководство јавне телевизије.

„Не желимо да искључимо ТВП. Хоћемо да искључимо ТВПиС“, казао је преседник Одбора за културу доњег дома парламента из Грађанске коалиције премијера Доналда Туска, Богдан Здројевски представљајући предлог резолуције.

Парламент позива све државне органе да предузму хитне мере да се врати јавна мисија тим медијима који су последњих осам година колико су на власти били популисти Качињског, и према оцени посматрача ОЕБС-а поводом парламентарних и председничких избора, изгубили потпуно јавну функцију и служили за пропаганду партије на власти и нападе на тадашњу опозицију.

„Партијска контрола ПиС над медијима неприхватљива је за већину грађана и то су изразили на изборима 15. октобра. Током последња два сазива Сејма јавни радио, телевизија и агенција ПАП потпуно су изгубили своју мисију и улогу коју им прописују закони да омогуће приступ истинитим, непристрасним информацијама и такво стање траје до данас“, стоји у образложењу резолуције.

Враћање телевизије, радија и националне новинске агенције јавности и укидање партијске контроле над њима једно је од главних предизборних обећања проевропске демократске владајуће коалиције Грађанске коалиције, Трећег пута и уједињене Левице.

„Овакви јавни медији какви су сада уопште не заслужују да се финансирају новцем пореских обвезника. Резолуција о јавним медијима је први корак санације медија. Не познајем никог ко верује да ови јавни медији служе за информисање јавности“, казао је данас премијер Доналд Туск.

Будући да ТВП и Пољски радио нису у стању да се финансирају од претплате претходна влада их је финансирала обилато из буџета и та средства чине око 70 одсто прихода телевизије, а ако нова влада не би издвојила за њих средства, врло брзо би отишли под стечај.

Национална ревизорска институција поднела је данас две кривичне пријаве против менаџмента ТВП због основаних сумњи да су учинили кривично дело злоупотребе положаја и јавних средстава и нанели и самој телевизији, али и држави знатну материјалну штету.

Опозициони популисти Качињског оптужили су владу премијера Туска да спрема пуч у јавним медијима и на разне начине покушавају да спрече министра културе, који на то има право, да смени руководство, макар док не прођу у пролеће локални и избори за Европски парламент.

Председник Пољске Анџеј Дуда, такође из странке Право и Правда у писму председнику Сејма Шимону Холовњи упозорио је данас посланике да промене у јавним медијима не смеју да заобилазе Устав и крше законе.

„Не сумњам да ће сви поступати у границама закона јер би у супротном били политичке самоубице. Резолуција није закон. То је став Сејма, апел Сејма. У тој резолуцији је обавеза да парламент законима реши ствари које су поквариле владе Права и Правде“, одговорио је шефу државе Холовња.

Упркос јасној изборној вољи 75 одсто регистрованих бирача који су изашли на изборе 15. октобра и дали комотну већину проевропским, демократским странкама у оба дома парламента, пренос власти у Пољској одвија се мучно и споро, јер Право и Правда, иако у опозицији, настоји по сваку цену да очува контролу над институцијама и медијима, а све измене и кадровске смене означава за незаконите.

У томе им помаже и председник Анџеј Дуда који је најавио да ће ставити вето на измене закона или законе којима би нова Тускова влада покушала да укине главне реформе које су спровели конзервативци Качињског, пре свега у правосуђу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси