Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УН врло забринуте због великог броја новинара убијених у Гази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

УН врло забринуте због великог броја новинара убијених у Гази

Високи комесар УН за људска права изјавио је да је "врло забринут због великог броја" убијених палестинских новинара у Појасу Газе, после убиства двојице репортера у недељу.

„Убијање свих новинара, укључујући Хамзу Ваела Дахдуха и Мустафу Турају у удару који се приписује израелској војсци, мора бити темељно и независно истражено како би се осигурало строго придржавање међународног права, а кршење се мора кривично гонити“, навела је канцеларија високог комесара на платформи Икс (X).

Најмање 79 новинара и запослених у медијима, великом већином Палестинаца, убијено је од почетка рата између Израела и Хамаса, наводи Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ).

Телевизија Ал Џазира је у недељу објавила да су два њена палестинска новинара убијена у израелском удару на њихово возило у Појасу Газе, оптуживши израелску војску да циља палестинске новинаре.

Хамза Ваел Дахдух, новинар канала Ал Џазира и његов колега Мустафа Тураја, фриленс видеографер који је радио за катарски канал, сарађивао са Франс пресом и другим међународним медијима, убијени су док су се возили у аутомобилу на југу палестинске територије.

Трећи новинар Хазем Раџаб који је био у возилу са њима је тешко рањен.

Израелска војска је саопштила за Франс прес да је „погодила терористу који је управљао летећом направом претњом војницима“ и додала да је „свесна информације на основу које су, током удара, два друга осумњичена у истом возилу такође погођена“.

Комитет за заштиту новинара је саопштио да су „новинари у Гази суочени с посебно високим ризицима јер покушавају да покрију сукоб током израелског копненог напада, укључујући разорне ударе из ваздуха, ометене комуникације, несташице залиха и дуготрајне прекиде струје“.

Уз то је упозорено да су новинари цивили који раде важан посао у време кризе и зараћене стране их не смеју циљати, пренео је Си-Ен-Ен (ЦНН) изјаву Шерифа Мансура, порграмског координатоа ЦПЈ за Блиски исток и Северну Африку.

Како је наведено, комитет истражује све извештаје о убиствима новинара и запослених у медијима, те рањених и несталих у рату који је довео до „најсмртоноснијег периода за новинаре откако је ЦПЈ почео да прикупља податке 1992. године“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси