Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хил у винограду са сувласником Миленијум тима: Новинари питају – зна ли амбасадор за СЛАП тужбе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2024.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

Хил у винограду са сувласником Миленијум тима: Новинари питају – зна ли амбасадор за СЛАП тужбе

За Америку се не помиње да је умешала прсте у изборни процес, али је фотографија америчког амбасадора Кристофера Хила са друштвених мрежа прст у око истраживачким медијима. Слика са сувласником Миленијум тима изазвала је бројне реакције, јер је реч о компанији познатој по бројним тужбама против медија и астрономским одштетним захтевима.

Миленијум тим прва је компанија у Србији позната по томе што се од новинара који су покушали да укажу на злоупотребе штитила такозваним СЛАП тужбама. Од Југ медије до Нове, свако ко се усудио да објави наводе о спорним пословима Миленијум тима, добио је тужбу и одштетни захтев.

„Циљ СЛАПП тужбе није као код легитимне тужбе да се заштити неко право да се оствари неки интерес, већ је циљ застрашивање, да се неко ућутка, да се престане са извештавањем“, каже Ана Здравковић из Фондације „Славко Ћурувија“.

Просечна пресуђена вредност накнаде штете у Србији износи 100.000 динара, док је Миленијум тим у својих 27 одштетниих захтева према медијима тражио просечно 100.000 евра. То подразумева астрономску судску таксу, уколико одговорите преко адвоката на тужбу.

„Немојте да будете омађијани чињеницом да ће ти трошкови на крају поступка бити досуђени тужиоцу да плати, зато што тужени у много примера у пракси престане га постоји, угаси се, много пре него што се тај поступак оконча“, каже Здравковић.

Ипак, компанија која велики део свог пословања остварује кроз уговоре које добија од државе, често без тендера или као једини понуђач у милионским државним пројектима, завредела је пажњу америчког амбасадора Кристофера Хила који се у винограду, уз чашу, пријатељски фотографисао са сувласником Миленијум тима Иваном Бошњаком.

„Знам да је амбасадор Кристофер Хил имао последњих месеци контакте који нервирају, најблаже речено, људе који су критичари Вучићевог режима, који сматрају да САД као симбол демократије не би требало да буду у тако присним односима са таквим режимом. Али, морамо да шватимо консталацију снага и шта значи дипломатска служба у некој земљи. А самим тим што је Америка овде дуги низ година оцрњена, ја то видим као неку тактику да се ствари врате у нормалу“, сматра Жељко Бодрожић, председник НУНС-а.

Неколико месеци раније Хил је чак цитирао и Жељка Митровића у свом твиту о Србији на Западу. Методе које амбасадор користи како би приближио Америку Србији посебно су под лупом после избора 17. децембра, пошто је рекао да се радује сарадњи са новом Владом Србије, док је у исто време двоје сенатора САД тражило истрагу о изборној крађи. То је примећено у Вашингтону.

„У комуникацији, Сједињене Државе, посебно амбасада САД у Београду, заобилазе принципе које је поставио председник Бајден. Уместо да се држимо принципа, ми показујемо страх који председник Вучић препознаје као слабост. А на администрацију која има своје сопствене изборе ове године, то ће се одразити веома лоше“, каже Едвард Џозеф са Универзитета „Џонс Хопкинс“.

Амерички ПБС објавио је репортажу о догађајима у Србији после избора у којој констатује да САД годинама гледа кроз прсте ауторитарној власти председника Вучића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси