Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гавриловић: И после избора настављено вучићоцентрично извештавање националних телевизија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 01. 2024.

Аутор: Бета Извор: Данас

Гавриловић: И после избора настављено вучићоцентрично извештавање националних телевизија

Директор Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зоран Гавриловић је саопштио да је од 18. до 31. децембра прошле године у информативним емисијама РТС-а и телевизија Пинк, Прва, Хепи, Б92 и Н1 највише времена припало Александру Вучићу.

Гавриловић је агенцији Бета казао да је на основу постизборног мониторинга централних информативних емисија поменутих телевизија, од укупно 23 сата колико је БИРОДИ анализирао садржаје дневника, више од шест сати припало Вучићу.

„Вучић није био формални учесник прошлогодишњих локалних, покрајнских и парламентарних избора, ако се изузме неуставно и незаконито рентирање имена странци чији је члан и донедавни председник. У назначеном времену Александар Вучић је био представљен с рекламних 93,5 одсто“, рекао је Гавриловић.

На другом месту по заступљености у постизборном периоду, с нешто више од сат времена у дневницима, била је премијерка Ана Брнабић.

„Брнабић је представљена с 96,4 одсто позитивног времена. Остали чланови Владе су у наведеном периоду били маргијално представљени. На основу наведених резултата се може закључити да имамо вучићоцентрично извештавање које легитимише неуставно поступање председника Републике који уз помоћ медија супротно члану 112 Устава Србије несанкционосано преузима надлежности Владе Србије које су дефинисане чланом 123“, оценио је Гавриловић.

Према његовим речима, оваква медијска презентација је створила слику у јавности да су избори референдум о личној власти Александра Вучића „која надилази институционалне и нормативне оквире који су дефинсани Уставом и законима Србије“.

Додао је да резултати постизборног мониторинга показују да је Вучић и даље кључна фигура медијско политичке сцене, а да су и Влада Србије и странка чији је неформални лидер, медијски маргинализовани.

„Посматрано по телевизијама, на ТВ Б92 Вучић је био четри сата у дневнику. Скоро сат времена ТВ Пинк је посветио Вучићу у периоди који је БИРОДИ посматрао. Остале комерцијалне телевизије су за 13 дана мониторинга посветиле око пола сата, а РТС као јавни сервис је у наведеном период Вучићу посветио 17 минута. На свим анализиранимм телевиијама током дневника Вучић је био представљен са преко 90 одсто позитивног времена“, казао је Гавриловић.

Од наведеног тренда, рекао је, одступа ТВ Н1 која је Вучићу посветила само пет одсто укупно анализираног времена и која је председника Републике представила на доминантно неутралан (55,7 одсто) и негативан (44,3 одсто) начин, без позитивног времена.

Гавриловић је казао да је у постизборном период опозициона листа „Србија против насиља“ постала први медијски актер када је у питању заступљеност на телевизијама.

Навео је да је након 17.12. 2023. у централним дневницима РТС-а и телевизија Пинк, Хепи, Прва, Б92 и Н1 листа ‘Србија против насиља’ била присутна око шест сати, „што је скоро као и заступљеност председника Републике“.

„Оно што прави разлику је тоналитет представљања. Листа која је узела највише опозиционих гласова је у анализираном периоду представљена са 50 одсто позитивног, што је пре свега последица позитивног извештавања ТВ Н1, где је ова листа била представљена са 96 одсто позитивног времена. Када је у питању 50 одсто негативног времена, оно је плод извештавања пре свега ТВ Пинк која ову листу ‘чашћава’ изразитно негативним извештавањем (43 одсто), без секунде позитивног времена. На РТС-у листа ‘Србија против насиља’ је представљена већински позитивно с 57 одсто, односно 43 одсто неутрално“, рекао је Гавриловић.

Навео је да су остале странке и изборне листе у зони медијске маргине.

„Тако је Српска напредна странка била присутна 27 минута с 47 одсто негативног времена, док листа ‘Ми-Глас из народа’ је била заступљена с 23 минута, а од тога 57 одсто времена је неутрално представљена. Српска радикална странка је заузела у анализираним дневницима 19 минута. ‘ПроГлас’ као актер је добио шест минута пре свега на Н1 где је представљен позитивно. Организатори студентских протеста су представљени 22 минута пре свега у дневнику Н1, са 79 одсто позитивног времена“, рекао је Гавриловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси