Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тимофејев за Бету: НИН ће бити критичан и према властима и према опозицији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2024.

Аутор: Бета Извор: Бета

Тимофејев за Бету: НИН ће бити критичан и према властима и према опозицији

Новинар Александар Тимофејев, који је данас именован за главног и одговорног уредника НИН-а, изјавио је да ће тај недељник сачувати традицију и независну уређивачку политику.

Тимофејев је агенцији Бета казао да ће НИН задржати критичност према властима.

"Никада се нисам залагао за опозиционо новинарство, јер не можеш истовремено да будеш новинар и актер политичке сцене. НИН ће сигурно бити независан недељник, бићемо критични и према властима и према опозицији", рекао је он.

Упитан да ли је у његовом избору за главног уредника имала уплива политика, Тимофејев је казао да је о новом ангажману разговарао само с власницом НИН-а Јеленом Дракулић.

"Ни с ким другим, осим с Јеленом Дракулић нисам разговарао о доласку у НИН. Већ дуго сам новинар и сигуран сам да нико из политике није учествовао у мом избору за главног уредника", рекао је.

На питање шта га је мотивисало да се одлучи на сарадњу с Дракулићком, обзиром да је она у протеклих десет година раскинула сарадњу с великим бројем квалитетних новинара и уредника компаније Рингиер Аксел Спрингер, Тимофејев је казао да није упознат с догађањима у тој компанији.

"Ми смо се званично упознали пре неки дан, када ме је она позвала. Нисам имао разлога да не поверујем у њене планове и идеје везане за НИН. За мене је велики изазов бити главни уредник НИН-а јер сам већи део каријере провео у електронским медијима", казао је он, не желећи да саопшти детаље који се тичу нових планова власнице НИН-а.

На питање колико ће бити самосталан у избору сарадника, Тимофејев је рекао да ће он изабрати уреднички и новинарски тим.

"Саслушаћу свачије мишљење и предлоге, али коначну одлуку о уредничком и новинарском тиму донећу сам", нагласио је нови главни уредник НИН-а.

Александар Тимофејев (59) је бивши новинар и уредник Б92, директор Студија Б и један од оснивача Независног удружења новинара Србије (НУНС). Од 2015. године Тимофејев је менаџер Сектора интегрисаних комуникација на РТВ Војводина.

Пре десет дана већина новинара НИН-а на челу с главним уредником Миланом Ћулибрком дали су отказ, пошто се, како су саопштили, не слажу с променом концепције коју је најавила власница Јелена Дракулић Петровић.

"Нова власница Јелена Дракулић Петровић најавила је промену концепције недељника НИН, али нас није уверила да ћемо свој посао моћи и даље да радимо како смо досад чинили - бескомпромисно и руководећи се искључиво императивима професионалног новинарства", наведено је у саопштењу.

Компанија Рингиер Србија је крајем августа прошле године целокупни власнички удео у НИН-у пренела на генералну директорку Јелену Дракулић. Обе стране су се међусобно договориле да не откривају детаље преноса власничког удела.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

19.01.

2024.

Zale [нерегистровани] у 18:21

Strašno

Mislim, strašno...Pokazaće se to za nekoliko meseci. Ogroman promašaj za timofejeva, s što se tiče NIN, taj NIN ne postoji. Može da budse glacvni urednik ko god hoće, a poznato je - glavni urednik je uvek vučić aleksandar.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси