Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Chat GPT формулише реченицу људскије него човек“: Саговорници Н1 о ризицима и шансама вештачке интелигенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2024.

Аутор: С. М. С. Извор: Н1

„Chat GPT формулише реченицу људскије него човек“: Саговорници Н1 о ризицима и шансама вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција доприноси ширењу дезинформација на начине који су били неслућени пре годину дана, а брзина којом напредује у области дезинформација је невероватна, оцењују саговорници Н1.

Развој вештачке интелигенције, јачање пропаганде у временима политичких и економских превирања и нови стилови извештавања усред финансијске кризе имаће снажан утицај на 2024. годину, резултат је анализе Ројтерсовог института.

Светски економски форум је у свом годишњем истраживању ризика као највећу опасност у наредне две године означио дезинформације које могу да се шире употребом вештачке интелигенције.

Новинарка Раскрикавања Марија Вучић оцењује да појмом дезинформација можемо да обухватимо све врсте манипулација.

„Дезинфомација нека буде свака нетачна информација, тврдања која не одговара чињеничном стању, која не одговара истини“, наводи новинарка Вучић.

Вештачка интелигенција доприноси ширењу дезинформација на начине који су били неслућени пре годину дана.

„Брзина којом вештачка интелигенција напредује и у области дезинформација је невероватна. Већ имамо злоупотребе вештачке интелигенције у медијима. Имамо употребу Deepfake, Chat GPT за фабриковање лажних вести“, објашњава Вучић.

Како наводи, према неким истраживањима у неким ситуацијама је могуће „провалити“ да је у питању текст.

„Chat GPT невероватно брзо учи да формулише реченицу људскије него што то ради човек“, наводи.

Креаторима сајтова који садржај производе користећи вештачку интелигенцију, сматра Вучић, није циљ да информишу.

„Да им је циљ да информишу они би се бавили новинарством. Циљ им је рецимо зарада јер такви сајтови генеришу некакве приходе преко Гоогле реклама али циљ може бити и политички обрачун“, закључује.

Колико ће се ова технологија злоупотребљавати, наводи, тек ћемо да видимо јер је пред нама изборна година у свету.

Филип Милошевић из Share фоднације као велики проблем извдаја „уређивање“.

„Интернет је једна јако велика ствар. Много људи је годинама писало различите ствари које имају смисла и које немају смисла на Интернету и сада просто сви ти модели су тренирани без неке претеране модерације. И они су усисали у себе огромне количине различитих садржаја. Ко то уређује – нико. Уређују неки алгоритми уз помоћ неких људи и то је врло спорно зато што може да буде дискриминишуће и може на различите начине да науди нама као друштву и демократији пре свега“, објашњава Милошевић.

Џејмс Лендеј са Стенфорда указао је да се не зна одакле тачно на пример Chat GPT црпи информације, да ли је то Reddit или релевантни извори. А колико ми знамо одакле долазе информације које нам генерише вештачка интелигенција управо представља проблем, сматра Милошевић.

„Управо то је проблем, што ти системи раде тзв. кролинг. Ти ботови иду интернетом и скупљају све што могу да скупе. Постоје посебни модели који су базирани само на одређеним изворима информација, специјализовани за рецимо медицину, право“, истиче.

Међутим, наводи Марковић, велики, комерцијални модели које користимо ретко бирају садржај.

„И то је велики проблем интелектуалне својине и ауторских права и то што су ти модели тренирани на нашим личним подацима, а ми никада нисмо пристали, можда 2007. када смо отварали Фејсбук налог и када смо тамо неке услове коришћења прихватили или политику приватности – сигурно нас нису питали да ли пристајете да Chat GPT 2023. сада вуче ваше податке и тренира своје моделе. Они јесу ажурирали све те услове коришћења, али да ли су грађани свесни свега тога – бојим се да не“, објашњава Марковић.

„Дезинформација ће бити вазда“

Новинарка Марија Вучић наводи да не зна како ће бити решавана ситуација са дезинформација у вези са изборима.

„Дефинитивно ће увек постајати док је човечанства. Док је избора увек ће постојати они којима ће одговарати дезинформације. Мислим да је претенциозно да ће људи престати да буду кварљива роба да их неће мамити власт и да неће бити у искушењу да користе нечасна средства. Мислим да ће дезинформација бити вазда. Само смо сада пред великим изазовом јер је тај процес аутоматизован“, закључује.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси