Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновић на суђењу КРИК-у: Тема није Хркаловић, већ неиспитане везе између државе и криминала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2024.

Дојчиновић на суђењу КРИК-у: Тема није Хркаловић, већ неиспитане везе између државе и криминала

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић данас је на суду одговарао на наводе из тужбе коју је против редакције поднела Дијана Хркаловић, бивша секретарка Министарства унутрашњих послова, због наводног кршења претпоставке невиности и повреде части и угледа. Дојчиновић је на суду објаснио најпре да се у текстовима који се помињу у тужби критикује тужилаштво и њихов рад и да тема текстова није Хркаловић, већ неиспитане везе између државе и криминала.

Хркаловић се данас није појавила на суђењу по тужби коју је у јулу 2022. године поднела против КРИК-а и уредника Стевана Дојчиновића. Тужба се односи на шест текстова објављених почетком те године, а Хркаловић тврди да је у њима без доказа доведена у везу са криминалним клановима.

Дојчиновић је данас у исказу указао на то да су све објављене информације веродостојне и да потичу из званичних докумената тужилаштва.

Велики број тврдњи које су за Хркаловић биле спорне чак нису ни нова открића, рекао је Дојчиновић, већ су само подсећање на познате чињенице и стављање у контекст два највећа случаја организованог криминала тренутно у земљи – случајева „Јовањица” и клан Вељка Беливука.

„Она није била фокус ових текстова него су исти више критика рада тужилаштва”, рекао је Дојчиновић. „Хркаловић је поменута само у контексту да тужилаштво није испитало до краја њену улогу у томе, па смо прегледом судских списа дошли до података да је тужилаштво није у вези тога ни саслушало.”

Дојчиновић је подсетио да је у време док је Хркаловић била државни секретар МУП-а Беливукова група нарасла, али и да је имала заштиту полиције.

Истакао је и да је она оптужена пред Тужилаштвом за организовани криминал управо због тога што је издавала наређења полицији са намером да заштити чланове те групе – тужилаштво тврди да је утицала на то да се извештај о вештачењу Беливукових телефона у случају „убиства на шинама” не достави на време тужиоцу. У том извештају, чије је детаље касније објавио НИН, полиција тврди да је управо Хркаловић, преко свог тадашњег емотивног партнера и високопозиционираног жандарма Ненада Вучковића Вучка издавала наређења Беливуку шта да ради, односно не ради.

Уредник КРИК-а навео је да се у вестима о случају „Јовањица“ као проблематично истиче то да Хркаловић није чак ни саслушана, и да је то, као и случају текста о Беливуковом клану, критика рада тужилаштва које није до краја испитало везе мафије и државе.

„Асистент Дијане Хркаловић оптужен је у предмету ‘Јовањица 2’ да је обезбедио полицијске таблице за аутомобил Предрага Колувије да би деловао као да се вози полицијски службеник и он је према наводима у списима однео те таблице Колувији, а њен возач је таблице задужио у МУП-у… Све ове информације прибавили смо из списа предмета и само смо подсетили да она није чак ни саслушана. Још једном понављам да се текст односио на критику тужилаштва“, објаснио је Дојчиновић.

Он је више пута напоменуо да се у текстовима Хркаловић нигде не оптужује већ се само логички закључује да тужилаштво није урадило све што је требало у оквиру поступка и да сматра да је КРИК најблаже извештавао о овим предметима, прецизно и одмерено, за разлику од провладиних таблоида на чијим насловним странама је једно време Хркаловић била „богиња мафије“ и одговорна за најмање три убиства. Такође, подсетио је и да је њен бивши шеф, некадашњи министар полиције Небојша Стефановић јавно рекао да је добила отказ у МУП-у због веза са криминалним групама, а њен садашњи адвокат, истакнути члан СНС-а Владимир Ђукановић, означавао ју је као шефицу мафије и сарадницу Вељка Беливука.

Суђење ће се наставити у априлу када је планирано да сведоче новинарке КРИК-а које су ауторке спорних текстова.

Ово је један од 12 поступака који се тренутно воде против КРИК-а по тужбама чији је циљ да новинари престану да истражују њихове послове и везе. Више о томе прочитајте овде:КРИК затрпан тужбама људи блиских режиму

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси