Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд за Данас о томе зашто је пресуда у случају Ћурувија објављена након 10 месеци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2024.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Апелациони суд за Данас о томе зашто је пресуда у случају Ћурувија објављена након 10 месеци

Саопштење о пресуди у случају убиства новинара Славка Ћурувије објављена је 2. фебруара ове године, скоро десет месеци након што је донета, због тога што је тек тада писмени отправак пресуде експедован из суда, речено је Данасу у Апелационом суду у Београду.

– До тада, поступак је био у нејавном делу и никоме, сем чланова већа, садржина донете пресуде није била позната, речено је из Апелационог суда.

Експедовање пресуде подразумева да се написана пресуда из писарнице пошаље првостепеном судском већу које га онда шаље даље странкама у поступку.

Осим самог садржаја пресуде, којим су оптужени за убиство Славка Ћурувије ослобођени кривице, контроверзе је изазвао и рок који је суду био потребан да пресуду објави.

Како се наводи на интернет страници Апелационог суда веће Посебног одељења за организовани криминал је пресуду донело 19. априла 2023. године након одржаног претреса. Саопштење о пресуди је на сајту суда објављено 2. фебруара 2024. године. Из Апелационог суда нису појаснили из ког разлога је било потребно десет месеци да се пресуда пошаље првостепеном суду.

Више судија са којима је Данас разговарао, проток времена између доношења одлуке и експедовања пресуде означили су као “неуобичајено дугим” уз опаску да не могу да знају детаље због којих је то толико трајало.

Они су додали да по себи нема ничега незаконитог у толико дугачком року, али да је за продужење рока за израду пресуде потребно тражити дозволу председника суда.

Процедура пред Апелационим судом налаже да најпре веће, које је у случају Ћурувија бројало пет чланова, на седници расправља о одлуци. Потом веће гласа и саставља се записник.

Након што се донесе одлука, судија известилац почиње да ради на писању пресуде. По завршетку, судија известилац даје пресуду председнику већа који је потписује. Тек онда се пресуда шаље у писарницу, па даље првостепеном већу.

Саопштење поводом пресуде у случају Ћурувија је објављено на сајту суда у петак 2. фебруара у поподневним часовима.

Како су навели из суда, саопштења поводом донетих одлука објављују на интернет страници суда сваког петка.

– Одлука да се одлуке објављују петком је донета након консултација са представницима средстава јавног информисања који су обавестили представнике Апелационог суда да би било корисно одлуке објављивати петком имајући у виду да новинари који прате хронику, углавном, тим данима немају довољно материјала за писање те би на тај начин били у могућности да имају текстове и викендом. Такође, у предметима који изазивају велико интересовање јавности одлуке се објављују и другим данима, чим првостепени суд прими одлуку Апелационог суда, навели су из суда напомињући да питање када ће саопштење бити објављено није регулисано важећим прописима, с тим што суд може издати саопштење тек када је одлука експедована из суда јер се тада сматра јавном.

Чињеница да је саопштење објављено десет месеци након донете пресуде отворило је спекулације да је суд тактички одуговлачио како пресуда не би имала политичке последице.

Узгред, месецима уназад представници медијских удружења су упозоравали да је донета ослобађајућа пресуда.

Подсетимо, Апелациони суд је преиначио првостепену пресуду и четворицу окривљених ослободио кривице за убиство Славка Ћурувије. Одлуку је донело веће којем је председавала судија Нада Хаџи Перић. Судија известилац је била судија Весна Петровић, а чланови Драган Ћесаревић, Марко Јоцић и Душанка Ђорђевић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси