Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција за слободу медија: Повереник треба да научи која је улога медија у демократском друштву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 03. 2024.

Извор: Цензоловка

Коалиција за слободу медија: Повереник треба да научи која је улога медија у демократском друштву

Коалиција за слободу медија изразила је данас забринутост због чињенице да је Повереник за информације од јавног значаја и заштуту података о личности утврдио да није било пропуста у раду начелника београдске полиције Веселина Милића.

Повереник је утврдио да није било пропуста у раду Милића на конференцији за новинаре 3. маја 2023. године, већ да су за изношење података о малолетним особама криви медији који су извештавали са те конференције.

„На овај начин институција Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности показала је дубоко неразумевање новинарске професије као и улоге медија у демократском друштву“, саопштила је Коалиција.

Подсетили су да до списка деце које је малолетни К.К. хтео да убије новинари нису дошли на противправан начин, него је списак учинио доступним јавности управо начелник београдске полиције који је списак показао на конференцији за новинаре.

„Став Повереника према којем су закон прекршили новинари и медији који су извештавали са конференције за медије, не само да је супротан основим постулатима слободе изражавања, него је супротан основним правилима логике“, пише у саопштењу.

Коалиција је упитала Повереника како је могуће да онај ко информацију учини доступном јавности не буде одговоран, него да је одговоран онај ко је пренео информацију и зашто су се на конференцији за медије појавиле информације и спискови које новинари не би требало да пренесу.

Позвали су Повереника да, када то већ није учинио новинарима БИРН-а, одговори јавности до којих је сазнања до сада дошао приликом обављања инспекцијског надзора.

„Да ли се из записника о до сада спроведеном инспекцијском надзору заиста може закључити да су закон прекршили медији који су извештавали са конференције за новинаре, а не онај ко је списак показао и на тај начин га учинио доступним јавности“, наводи се у саопштењу.

У Коалицији такође сматрају да би Повереник, користећи сопствена овлашћења могао да оконча инспекцијски надзор, без обзира на поступак унутрашње полицијске контроле, има довољно информација да донесе одлуку да ли је у конкретном случају прекршен закон или није.

Коалицију за слободу медија чине: Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“, Славко Ћурувија Фондација и ГС КУМ Независност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси