Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бес према институцијама преусмерен на новинаре: Језиве претње Ксенији Павков због извештавања са протеста због одузете деце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2024.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Бес према институцијама преусмерен на новинаре: Језиве претње Ксенији Павков због извештавања са протеста због одузете деце

Новинарка Н1 Ксенија Павков добила је десетине увреда и претњи клањем и ломљењем костију због извештавања са протеста подршке мајци којој је Центар за социјални рад одузео троје деце. На овим скуповима непожељни су сви новинари - и прорежимских и критичких медија. Бес се са институција преусмерио на медије, онемогућен им је нормалан рад

Име новинарке ТВ Н1 Ксеније Павков се већ 24 сата на најгори начин развлачи по групама на Телеграму, одакле се пренело и на друге друштвене мреже.

Да ће бити заклана, да ће јој поломити кости, да је „смеће, нато кмет, усташка дроља и курвештија са запада”, да саучествује у злочину, да је треба шиканирати на сваком кораку – само су неке од увреда и претњи упућених Ксенији Павков. И то, зато што је радила свој посао.

Нову туру претњи и говора мржње изазвао је извештај са протеста који је четврти пут одржан у знак подршке Ани Михаљици, којој је Центар за социјални рад из Новог Сада одузео троје деце. Како је Павков известила, „оно у шта верује већина учесника и организатора ових протеста је да се деца у Србији одузимају родитељима како би била дата на усвајање, односно продата у иностранство”.

Павков: Посебну пажњу сам посветила балансирању прилога

Њен прилог је засметао демонстрантима и онима који их на мрежама подржавају, због чега су уследиле десетине језивих претњи и бруталних коментара:

„У укључењу сам рекла шта сам видела испред зграде суда, оно што је могао да види свако ко је био тамо – због чега се протестује, шта је званичан став Центра за социјални рад, као и ко подржава грађане који протестују”, објашњава Павков за Цензоловку.

Каже да је, с обзиром на осетљивост теме, посебну пажњу посветила томе да прилог буде избалансиран.

„Проценила сам да је јавност недовољно информисана о овом случају и да је због тога важно објаснити контекст: ко су људи који су подржали и организовали окупљање и шта замерају Центру за социјални рад. Конкретно, верују да је случај део међународне завере отимања деце, због чега су против Центра поднели и кривичну пријаву и то током скупа са ког сам извештавала. Пренела сам и шта је званичан став Центра, али и оставила могућност да је та институција у конкретном поступку заиста направила пропусте.“

Павков каже да се досад није сусрела са овако ужасавујућим и узнемирујућим претњама, због чега се осећа веома уплашено и небезбедно. Ипак ће, додаје, наставити да ради свој посао онако како верује да мора да се ради.

Н1 је пријавио надлежнима претње, али Павков од институција „не очекује много, с обзиром на пређашња искуства са угрожавањем сигурности приликом рада”.

„Управо то ’неочекивање’, односно неповерење у институције јесте један од разлога због кога се дешава све ово у вези са протестом због одлуке Центра за социјални рад у Новом Саду.“

Неповерење које се слама на новинарима

Новинарима критичких и професионалних медија није необично да их саговорници избегавају и да негде буду непожељни. Необично је када су на истом скупу непожељни и новинари критичких и новинари прорежимских медија.

Управо то се дешава на протестима подршке Михаљици, кажу за Цензоловку новинари који са тог догађаја извештавају. Они објашњавају да грађани који протестују не желе да дају новинарима изјаве из ког год медија да долазе и да их приде етикетирају као лажове који залуђују јавност и не дозвољавају да се чује истина, онаква каквом је они виде.

Ксенија Павков каже да је велика заинтересованост за случај Ане Михаљице директан производ неповерења грађана у институције.

„Проблем је у томе што се то неповерење слама на нама новинаркама и новинарима, јер смо глинени голубови и најлакше мете. Грађани виде да нас свакодневно нападају они који би требало да нас бране или који би, ако ништа друго, требало да осећају неку врсту страха од новинара као контролора рада надлежних.”

Сада је, каже, ситуација другачија – „бес се са институција преусмерио на новинаре и то одговара свима осим онима који су на мети”.

Стрика: Напади на новинаре последица мржње према њима која се шири на сваком кораку

Поред новинарке Н1, непријатност због извештавања са протеста доживели су из екипа Тањуга и Курира.

„Репортерки ТВ Тањуг жена присутна на протесту, која се представила као адвокат Ане Михаљице, прекинула је укључење у програм, рекавши ’да ће новинари који лажу видети своје’. Истовремено, вређани су и фоторепортер агенције Танјуг и дописница Курир телевизије”, саопштило је Удружење новинара Србије, које је тражило одговорност за виновнике напада на новинаре који су извештавали са протеста у Новом Саду.

На конференцијама за штампу адвоката Ане Михаљице, радио и портал 021 директно је означен као медиј који дезавуише јавност, а у новинара овог медија је адвокат Милан Босик упирао прст.

Оно што се у овом случају дешава новинарима је само показатељ онога што ће се дешавати у будућности – свака група која осети да јој је нанета нека неправда кривицу ће сваљивати на новинаре, каже за Цензоловку главни и одговорни уредник 021.рс Зоран Стрика.

„У овом случају се директно незадовољство грађана усмерено на рад институција сломило на новинарима… Уместо да се бавимо институцијама, њиховим радом и узроцима неповерења у њих, ми причамо о угрожености новинара. Институције могу бити задовољне јер се мржња усмерава на неког другог, а ‘праведници’ тиме што имају жртву коју могу да принесу на олтар своје борбе за ‘истину’.”

Зоран Стрика каже да новинаре нема ко да заштити док се „свака будала осећа довољо оснажено да сваког новинара може да увреди, нападне или му прети”.

Према његовом мишљењу, све је ово директна последица мржње која се на сваком кораку шири према новинарима који професионално раде свој посао.

„Јавност која не штити новинаре је јавност која ће бити кажњена незнањем, лошом управом, манипулацијама и неефикасним институцијама”, каже Стрика.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси