Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претње и притисци на новинаре који извештавају о случају Новосађанке којој су одузета деца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2024.

Извор: 021.rs

Претње и притисци на новинаре који извештавају о случају Новосађанке којој су одузета деца

Одговорни уредник 021.rs Зоран Стрика упутио је писмо новинарским удружењима и заштитнику грађана у ком упозорава на притиске на новинаре који прате дешавања испред Центра за социјални рад.

Стрика је подсетио у писму да се Удружење новинара Србије већ огласило поводом напада на репортерке Танјуга и Курира због извештавања о протесту грађана због одузимања деце Ани Михаљици и навео да, због преношења изјава њеног адвоката Милана Босика, под константним притиском ради и репортер 021 Жарко Богосављевић.  

Адвокат је, наводи се даље, оптужио 021 да дезавуише јавност, само због тога што је портал пренео званичан став институције.

Такође, језиве претње због јучерашњег извештавања у Телеграм групама добила је и репортерка Н1 Ксенија Павков, додаје Стрика.  

"Због извештавања о овој осетљивој теми, а радећи свој посао професионално, односно преносећи наводе окупљених, адвоката мајке којој су одузета деца, али и званичног става институције, безбедност новинара је директно угрожена. Заштитник грађана је реаговао поводом овог случаја, али не због угрожавања безбедности новинара, те га позивам да то овом приликом уради", поручио је Стрика.

Оцењује да ће се оно чему сведочимо у последњих неколико дешавати све чешће - новинари ће бити на мети разноразних група, појединаца, само због тога што преносе изјаве из званичних извора.  

"Сигуран сам да у оваквим стварима медијска заједница мора да ради заједно, волео бих за почетак да видим то, а исто тако да то заједништво буде видљиво у јавности, у институцијама, међу надлежнима, доносиоцима одлука и политичких актера, јер се надам да би тако притисак био јачи, а наш глас снажнији и јаснији", навео је Стрика.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

14.03.

2024.

Boro [нерегистровани] у 14:08

boro.boro.036@gmail.com

1. Gde su deca?
2. čiji je ono stan koji nam se podmeće kao Anin?
3. zašto decu niko nije video već 2+ meseca?

Eto to su pitanja za te društveno politićke radnike, tj "novinare"...

Одговори
чет

14.03.

2024.

Dejan [нерегистровани] у 11:26

Niste vi nikakvi novinari.

Niste vi nikakvi novinari. Vi ste vojnici jedne veoma velike i opake vojske koja je u ratu protiv našeg naroda.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси