Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Може ли РТВ Нови Пазар опстати без државне помоћи?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2024.

Аутор: Ивана Крагуљ Извор: НУНС

Може ли РТВ Нови Пазар опстати без државне помоћи?

Радио телевизија Нови Пазар и ове године је добила највише средстава на медијском конкурсу у Новом Пазару, чак 32.2 милиона динара, док је остатак од нешто мање од седам милиона распоређен издавачима четрнаест медија.

Овај принцип расподеле новца у Новом Пазару на снази је годинама уназад, а подаци из АПР-а показују да ова телевизија не би опстала без државне помоћи.

Према финансијским извештајима достављеним Агенцији за привредне регистре од стране Радио телевизије Нови Пазар, јасно је да ово предузеће не би могло да опстане на тржишту у тренутном капацитету, да нема медијских конкурса, заправо, да нема конкурса који расписује Град Нови Пазар. Наиме, преко 80 одсто финснсијских средстава РТВ Нови Пазар добија путем конкурса за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја, од тога чак 90 одсто добија од Новог Пазара.

Дакле, према финансијском извештају за 2023. годину, укупни приходи Радио телевизије Нови Пазар били су 48.9 милиона динара. На име субвенција ово предузеће је добило 40.4 милиона динара, од тога 36.9 милиона од Новог Пазара. Поред Новог Пазара, пројекте РТВ Нови Пазар суфинансирали су још Општина Пријепоље и Министарство информисања, а ту су и приходи од пројеката других организација. Приходи од продаје производа и услуга износили су 8.5 милиона динара.

Иако није незаконито да се неки медиј финансира у потпуности путем медијских конкурса,  веома је упитно  због чега Град Нови Пазар на овај начин финансира једно приватно предузеће и тако му даје предност у односу на друге конкуренте. 

Из кабинета градоначелника Новог Пазара одговорили су да је то одлука комисије која оцењује пројекте.

“Град Нови Пазар искључиво поступа на основу предлога о расподели средстава који се Градском већу упућује од стране Стручне комисије. Комисија у складу са Правилником и дефинисаним критеријумима оцењује пројектне пријаве”, наводи се у одговору.

Нелогичности око финансија

Према Извештају о реализацији прошлогодишњег конкурса, који је објављен на сајту Новог Пазара, укупна вредност пројекта „Наша мисија – информисани грађани и јавни интерес“ који је спровела РТВ Нови Пазар била је 74.9 милиона динара. Град Нови Пазар је суфинансирао пројекат са 36.9 милиона динара, а остатак је требало да буде финансиран из других извора.

Оно што је упадљиво у овој ситуацији јесте да је АПР-у пријављено 48.9 милиона динара укупних прихода за прошлу годину. Дакле, према овим подацима, јасно је да није било довољно средстава на рачуну оснивача да би се спровео пројекат. 

Директор Радио телевизије Нови Пазар Денис Маврић у одговору за НУНС навео је да је РТВ Нови Пазар у том периоду имала мање приходе и да су морали да сналазе.

“Да бисмо успешно реализовали наведени пројекат морали смо да се сналазимо и разним компензацијама као и позајмицама оснивача за ликвидност, позајмицама од физичких и правних лица. Такође смо остали дужни многим партнерима и комитентима али све то ни у једном треутку није довело у питање реализацију пројекта, а локалној самоуправи смо оправдали сваки динар који смо добили те доказали да су сва средства потрошена наменски”, објаснио је Маврић.

А према наводима из кабинета градоначелника Новог Пазара, није ни било потребно правдати све трошкове пројекта.

“Град Нови Пазар  није захтевао целокупно финансијско правдање пројекта, јер оно није било регулисано законом и подзаконским актима. Од ове године је према новом Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката у области јавног информисања област финасијског извештавања уређена, тако да су сви подносиоци/корисници средстава дужни да доставе правдање средстава и из сопствених извора”, наводи се о одговору за НУНС.

Остало је нејасно колико новца је заиста утрошено на пројекат, да ли 74.9 или 36.9 милиона динара, јер на то питање нисмо добили одговор. У случају да је утрошено мање од 74 милиона динара, то би значило да је Нови Пазар суфинансирао више од законом дозвољених 50 одсто пројекта.

Финансирање редовних активности 

Из описа прошлогодишњег пројекта у ком је наведено да су „реализовани садржаји из пет програмских области: информативног, културно-образовног, верског, документарног и програма за дијаспору“, јасно је да је су се путем пројектног суфинансирања заправо финасирале редовне активности медија, што је потпуно супротно суштини производње садржаја који се финансирају из буџета грађана. 

Према новом Закону о јавном информисању и медијима, ова пракса није дозвољена, а из кабинета градоначелника наводе да се овогодишњи пројекат РТВ Нови Пазар, „Одговори за локалну заједницу“ реализује кроз четири тематске целине из области вршњачког, дигиталног, породичног и партнерског насиља и информисања грађана о праву на здраву животну средину.

Из протеста одбили новац 

Подсетимо, шест медија из Новог Пазара одлучило је да не прихвати новац који им је додељен на конкурсу за суфинасирање пројеката производње медијских садржаја у знак протеста због, како су навели, дискринимације медија од стране локалне самоуправе и вишегодишње праксе да Радио телевизија Нови Пазар добија више од 80 одсто средстава намењених медијима. 

“Иако смо гајили наду да ће се нешто променити, прихватање предлога Комисије да од опредељених 39 милиона динара свих грађана, 32,25 милиона додели РТВ Нови Пазар, додатних 800.000 динара продукцијама њихових новинара, а свим осталим мање од шест милиона динара, уверило нас је да Градско веће Новог Пазара не жели да прекине лошу праксу која, не само да угрожава медијски плурализам и разноликост гласова у јавном простору, већ и доводи у питање саму сврху пројектног суфинансирања”, пише у писму упућеном Градском већу Града Новог Пазара, а које потписују уредници и директори портала Фрее медиа, А1твНет, радија Сто плус, Санџак телевизије, Ел келимех (Глас ислама) и УГ Такт инфо.

На ову вишегодишњу праксу  указали су локални новинари, уредници портала Фрее медиа Амела Бајровић и А1твНет Енес Радетинац, а Независно удружење новинара Србије апеловало је на комисијиу и надлежне у општини Нови Пазар да расподела средстава буде правична. Међутим, као одговор на читаву ситуацију, РТВ Нови Пазар емитовала је прилог  у ком је оптужила новинаре да воде хајку против ове телевизије. Између осталог, у прилогу се наводи да су њихови медији „новосоновани“, а исмевани су и њихови „кадровски и технички капацитети“.

Уредник портала А1твНет Енес Радетинац рекао је да је разочаран и да то није очекивао од колега са којима је раније сарађивао. Он је напоменуо да није проблем у износиима који су намењени њиховим медијима.

„Овде се не ради о нашем износу. Ми желимо да се престане са том праксом. Не споримо ми да регионалној телевизији треба да се да највише пара, све је то у реду, али овакав начин омаловажавања осталих, са тим цифрама и да им будемо неки параван, у смислу ’ето, они су дали свим медијима’ и нико се не буни, то није у реду“, рекао је наш саговорник.

Амела Бајровић казала је да циљ апела није био притисак на одлучивање комисије, већ да се равноправно поделе средства, по цену да нико од њих не добије ни динар. 

„Мој портал је добио седамсто хиљада динара и то је највећи износ који смо ми до сада добили, а прошле године смо добили четиристо хиљада динара. Међутим, ја не бих да то изгледа као да смо ’успели у борби’ па смо ове године добили триста хиљада динара више. Мени је то у овом тренутку неважно. Не бих желела да испадне да сам се борила само за лични интерес и да мој портал добије више новца. Поента је да све колеге и медији буду задовољни, а нико није задовољан“, нагласила је Амела Бајровић.

Због читаве ситуације они и њихове колеге одлучили су да не узму новац који су добили путем конкурса и то је, како кажу, њихов начин да дигну глас против неправде и да укажу јавности да није поштено да преко 80 одсто средстава добије један приватни медиј. 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси