Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Креира се атмосфера у којој је могуће да новинари постану легитимна мета“: Гошће Н1 о учесталим нападима (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2024.

Аутор: С. К. Ж. Извор: Н1

„Креира се атмосфера у којој је могуће да новинари постану легитимна мета“: Гошће Н1 о учесталим нападима (ВИДЕО)

Мониторинг напада таблоида на критичке новинаре и медије који је урадила Фондација Славко Ћурувија указује да је већ 17 новинара нападнуто у овој години. Поред тога, током прошле године у 628 текстова било је 884 напада на независне новинаре и медије. Даница Ђокић из Фондације сматра да се апослутно креира једна недопустива атмосфера у којој је могуће да новинари постану легитимна мета, док је новинарка Н1 Вања Ђурић оценила да "друштво никада није научило шта је посао новинара".

Видео: Н1

Ђокић је навела да напади нису уопште чудна ствар, јер се креира једна апсолутно недопустива атмосфера.

„Податак да више од два пута дневно у најчитанијим таблоидима ви можете да видите текстове којима се нападају критички медији је довољно застрашујуће, а онда када уђемо у анализу тих текстова и када видимо на који начин се критички новинари нападају, онда све то постаје језивије. Још ако знамо да су свему томе придружени високи државни функционери онда ово што се десило новинарки локалног портала ИН медија Верици Мариничић и што се дешава другим колегама заправо уопште није чудно, зато што се креира једна апсолутно недопустива атмосфера у којој је могуће напасти новинаре, у којима је могуће да новинари постану легитимне мете и онда се грађани осећају апсолутно слободно да се они прикључе том циклусу напада“, објаснила је Ђокић у емисији „Њузнајт“.

Према њеним речима, таблоиди, политичари и јавне личности који нападају новинаре су „једнаки учесници у тим кампањама“.

„То заиста јесте један циклус, зато што ви видите да они користе апсолутно исти начин на који нападају новинаре, користе исти речник, на једнаки начин им се обраћају“, оценила је.

На питање како се осећала када је добијала претње, новинарка Н1 Вања Ђурић истакла је да је осећај грозан.

„Грозно, није пријатно и ове поруке које Ксенија Павков добија и ја сам сличне добијала због разних ситуација, зато што радим свој посао и зато што радим у овој кући. Нападани смо због тема које радимо, због тога што радимо за Н1, за Јунитед Медију, или просто зато што неко помисли да новинари нема шта ту да раде и питају. Осећаш се лоше, а с друге стране ниси ништа урадио лоше“, објаснила је Ђурић.

Она је као кључни проблем истакла то што некако ово друштво никада није научило шта је посао новинара.

„Дакле наше је да питамо, наше је да преиспитујемо, да се критички односимо према ставрима и оно што сада примећујем као посебан феномен јесте што се од нас очекује да се сврставамо на ову или ону страну. Ја овде не причам о Александру Вучићу или о Ани Брнабић, причам о носиоцима јавних функција који просто желе да креирају такву атмосферу да ти само треба да причаш похвално и добро, а да никакво питање не поставиш“, рекла је новинарка Н1.

На питања како се понашају друге колеге када се упућују претње или увреде, Ђурић је навела да се не сећа да је неко устао и рекао да није у реду, наводећи да често добијају и подсмехе када нешто питају.

Коментаришући да ли постоји начин да се стане на пут нападима, ако не реагују институције, гошће су се сложиле да је најважнија солидарност колега.

„Ми као припадници медијске заједнице треба да будемо ту једни за друге, када се овакве ствари дешавају да будемо гласни, да не гледамо своја после“, рекла је Ђокић

„Сваки пут треба да станемо иза својих колега без обзира о ком медију се ради, то просто није у реду“, закључила је Вања Ђурић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси