Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Из Русије избачен дописник шпанског дневника Ел Мундо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2024.

Аутор: Бета Извор: Н1

Из Русије избачен дописник шпанског дневника Ел Мундо

Дописник шпанског листа Ел Мундо у Русији протеран је после одбијања власти да му продужи визу, саопштио је данас тај лист и осудио нарушавање слободе медија у тој земљи.

Ксавијер Колас, који је на месту дописника у Москви 12 година, морао је јуче да напусти земљу у року од 24 часа пошто није добио документ „неопходан“ за рад у Русији, написао је његов лист.

Обавестио га је неки државни функционер да треба да напусти земље и запретио му да ће бити „проблема“ ако не оде пре истека радне визе, пише лист који на две странице данас пише о том протеривању.

Како се наводи, Коласа су последњих месеци у кући посетили полицајци и тражили од њега да прекине да извештава о протестима супруга руских војника, што је, како додаје лист, „један од ретких видљвих знакова незадовољства према рату“ у Украјини.

„Одбијање обнаваљања визе новинару је једна од уобичајених алатки за нарушавање слободе изражавања“ пише лист и осуђује „претње“ и „притиске“ на новинаре у Русији.

Колас, који је управо објавио књигу под насловом „Путинистан“, о својих 12 година проведених у Русији, поручио је преко мреже X да се „ни због чега не каје“.

„Само сам радио свој посао, јављао шта се догодило, разговарао са људима који пате због тога и објаснио ко је одговоран за то што се догодило“, написао је новинар.

Руске власти, које гуше сваки облик критике, од почетка руске инвазије Украјине усвајале су све рестриктивније мере према западним новинарима, у оквиру којих се од њих, између осталог, тражи обнављање визе свака три месеца.

Више страних новинара приморано је да напусти земљу и били су застрашивани.

Амерички новинар Еван Гершкович је у затвору више од годину дана под оптужбама о шпијунажи које он одбацује, као и његов послодавац Вол Стрит Џурнал, његови ближњи и САД.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси