Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комеморација Томиславу Петернеку, чувеном српском фотографу, одржана у Прес центру УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 03. 2024.

Аутор: РТС/Танјуг Извор: РТС

Комеморација Томиславу Петернеку, чувеном српском фотографу, одржана у Прес центру УНС-а

Једном од најзначајнијих фотографа на простору бивше Југославије Томиславу Петернеку поводом смрти одржана је комеморација у Прес центру УНС-а. Од фотографа опростили су се породица, пријатељи и бројне колеге.

Чувени српски фотограф Томислав Петернек преминуо је у 91. години у Београду. Био је носилац највећих звања у професији и добитник више домаћих и међународних награда, а његове фотографије објављиване су у најзначајнијим светским листовима.

Горан Сивачки, фото-репортер и представник УНС-а, истакао је да му је Томислав Петернек био велики професионални узор.

„Тома је био и мој ментор. Од њега сам научио све о фотографији. Он ме је увео у свет фотографије и на томе сам му бескрајно захвалан током целе каријере“, рекао је Сивачки и додао да је Петернек истицао да се посао фото-репортера преноси с генерације на генерацију.

„Не бих волео да га сада сви оплакујемо јер би Тома уживао у нашем задовољству што га познајемо и што он познаје нас“, рекао је Сивачки.

Петернекова ћерка Оља опростила се од оца присећајући се времена проведеног с њим.

 

„Недостају ми наши јутарњи разговори и мирис твоје луле коју памтим из детињства. Хвала ти што си ме научио да верујем у своје снове и да их остварим“, рекла је Оља Петернек.

Илустратор и фотограф Југослав Влаховић присетио се заједничких дана у НИН-у.

„У НИН сам дошао 1976. године као млад илустратор и Тома ме је од самог почетка подржавао. Препознао је мој таленат и заложио се да се што пре запослим. То сам запамтио за цео живот“, рекао је Влаховић и додао да је Петернек био велом образован у уметности и графици.

„Био је и амбициозан и није се зауставио само на фотографији из новина. Био је неустрашив. Нико није могао ни да помисли да ће он бити једини слепи путник у Плавом возу када је Тито умро. Чувари су га пустили. Тома је био маркантан момак и нису ни на тренутак сумњали да му ту није место“, подсети се Влаховић.

Место и време сахране Томислава Петернека још није познато.

Биографија Томислава Петернека

Петернек је био истакнути фото-репортер и добитник више домаћих и међународних награда, а његове фотографије објављиване су у најзначајнијим светским листовима. Рођен је 22. маја 1933. године у Винковцима.

Новинском фотографијом почео је да се бави 1957. године, радећи као фото-репортер у крагујевачком листу Светлост. Две године касније сели се у Београд и почиње да ради у Борби, а од 1962. постаје фото-репортер Младости.

Поред тога, радио је и у Југословенској ревији, Економској политици, али и као дописник великих фотографских агенција, међу којима су Ројтерс, Истлајт, Контраст, Уницеф, Корби Сигма и друге.

Био је члан УНС-а од 1963. године.

Његове фотографије објављиване су у најважнијим светским часописима, својим фото-апаратом забележио најважније догађаје из наше историје и многе болне тренутке за наш народ, попут бомбардовања Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси