Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула Славица Лазић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 04. 2024.

Аутор: Јелена Копривица Извор: Нова.рс

Преминула Славица Лазић

Славица Танасијевић Лазић, новинарка и чланица Удружења књижевника Србије, преминула је у 66. години након дуге и тешке болести, саопштио је УКС.

Славица Танасијевић Лазић рођена је у Београду 1958. године, у учитељској породици Танасијевић. Детињство је провела у Панчеву, а поред журналистике, која ће постати њен животни позив, у младости се бавила и аматерским филмом. Режирала је осам филмова, од којих је остварење „Лавиринт“ представљало ондашњу Југославију на међународном фестивалу УНИКА, у Азербејџану.

Завршила је новинарство на Факултету политичких наука у Београду. Још у току студија писала је за омладинске и студентске листове. Касније ће бити постати сарадник многих новина и магазина, као што су „Интервју“, „Илустрована политика“, „Став“, „Српска реч“…

Током осамдесетих и деведесетих година радила је интервјуе с многим истакнутим интелектуалцима и уметницима, као што су били Борислав Пекић, Александар Саша Петровић, Мића Поповић, Никола Милошевић, Владета Јеротић, Атанасије Јевтић, Давид Албахари…

Била је чланица Удружења новинара Србије и Удружења књижевника Србије.

Последњих двадесетак година претежно је сарађивала с медијима Српске православне цркве. Била је стални члан „Православља“, а на радију Архиепископије београдско-карловачке „Слово љубве“ уређивала је и водила емисије „Православље“ и „Препознавање“.

Иако је урадила више од три стотине интервјуа, репортажа и ауторских текстова, тек мали део сабрала је у књизи „Лицем к лицу“.

Са супругом, почившим ђаконом др Милорадом М. Лазићем, од раних осамдесетих била је активни члан литургијске заједнице у манастиру Ваведење, у којем су тада, као млади јеромонаси, служили ученици оца Јустина – Амфилохије (Радовић), Атанасије (Јевтић), Иринеј (Буловић)…

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси