Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Појачани притисци за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2024.

Извор: Фонет

Појачани притисци за новинаре

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) истакла је у мониторингу медијске сцене да је март протекао у знаку појачаних притисака и напада на новинаре.

У извештају се наводе случајеви напада на новинаре и претње које су добијали медији.Истиче се да је уредњица ИН медија из Инђије Верица Маринчић физички била изгурана из просторија општине Инђија док је извештавала са протеста мештана Чортановаца.

Наведене су претње смрћу новинарки и извршној директорки Независног друштва новинара Војводине Ани Лалић Хегедиш, те се истиче да су претње биле усмерене и на њену породицу.

Указано је и на претње главном уреднику портала Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ) и професору Филозофског факултета у Новом Саду Динку Грухоњићу, који је био мета узнемиравања, напада и претњи смрћу.Истиче се да су током протеста испед Центра за социјални рад у Новом Саду, на којем је тражено враћање деце мајци Ани Михаљици, нападнути новинари Танјуга, телевизије Курит и Радија 021, док је новинарка Н1 Ксенија Павков добила бројне увреде преко интернета, као и више претњи физичким насиљем.

Због извештавања са спортских догађаја претње су добили новинари Спорт клуба Никола Стаменић, Никола Јанковић и Бранко Спасојевић.Додаје се да је оштећен лаптоп независном истраживачком новинару Миливоју Пантовићу, а новинара портала ФАР из Димитровграда Славишу Миланова задржала је полиција.

У другој половини марта Посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал НУНС је пријавио претеће поруке које је, путем друштвене мреже X, упутио музичар Владо Георгиев, изражавајући незадовољство начином извештавања редакције дневног листа Данас.

Пред сам крај марта новинарка Гордана Момчиловић Илић пријавила је претње смрћу које је добила због тога што је истраживала околности под којима је на зеленој површини у јавном парку у Старој Пазови постављен монтажни контејнер површине 150 квадратних метара.

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић наставио је праксу одбијања да одговори на питања која му постављају новинари телевизије Н1.Како наводи АНЕМ у извештају за март, решена су два случаја напада на новинаре - физички напад на фоторепортера ФоНета Марка Драгославића, чији је нападач осуђен на условну казну од осам месеци и време провере од три године, као и претње Војину Радовановићу, где је са особом која је претила закључен споразум о признању кривице.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси