Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Полиција мора да обезбеди Ану Лалић, Динка Грухоњића и друге новинаре који су под претњама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2024.

Извор: autonomija.info

Матић: Полиција мора да обезбеди Ану Лалић, Динка Грухоњића и друге новинаре који су под претњама

Члан Сталне радне групе за безбедност (СРГ) Веран Матић изјавио је данас да је веома забрињавајуће то што, упркос обећањима, полиција још увек није урадила процену безбедности за председницу Независног друштва новинара Војводине Ану Лалић и програмског директора тог удружења, универзитетског професора Динка Грухоњића.

“Процена безбедности још увек није урађена, иако је речено да ће бити урађена процена за 10-15 дана. Апсолутно је неопходно да полиција пронађе механизам и да гарантује безбедност Ане Лалић, Динка Грухоњића и других угрожених новинара”, рекао је Веран Матић на састанку СРГ у просторијама НДНВ-а у Новом Саду.

Додао је да је установљен модел у којем се “измисли одређена тема, одређена прича, измонтирана се из његовог наступа, извуче се из контекста”.

“А онда политичари почну да осуђују то што је лаж. Па преузимају режимски медији па друштвене мреже и креће хајка…”, казао је Веран Матић

Додао је да је и сам био шест година под полицијском заштитом.

“То је једно ужасавајуће искуство, ваша породица губи слободу, ви губите социјално окружење…”, рекао је Веран Матић.

Он је навео да је до краја марта месеца ове године формирано 20 нових предмета због напада на новинарке и новинаре, а првостепена одлука донета је у два предмета.

Ана Лалић је казала да су претње смрћу и шовинистичке увреде најгоре и најопасније у њеној каријери.

Додала је да је НДНВ покренуо кампању на друштвеним мрежама “Да ли би волео да…” (#далибиволеода) и навела да имају толико претњи да ту кампању “можемо водити месецима”.

Реч је о кампањи у којој НДНВ на друштвеним мрежама објављује претње и тешке увреде које добијају њихови чланови у последњих више од месец дана.

“Само је питање дана када ће се насиље над новинарима да се прелије и на друге грађане”, рекла је Ана Лалић.

Динко Грухоњић је рекао да је власт кроз кампању “медијског линча” заправо објавила “јавну потерницу” против њега, због чега су по први пут у његовој новинарској и академској каријери неки непознати људи на улицама Новог Сада почели да добацују увреде њему и његовој породици, а сада и да прете физичким насиљем.

“Пређена је црвена линија и власт је одговорна за то. Нису толико опасни такозвани тастатура ратници који нам прете преко друштвених мрежа, али су опасни ови ‘слободни стрелци’ који гледају пинкове, хепије, информере. А ти медији су дословно 15 дана држали моју фотографију као вест дана. И сада нико не може да зна када ће неки манијак физички да нас нападне. Ни власт ни полиција то не могу да контролишу, а таква политика промоције насиља на крају ће се вратити као бумеранг и самим властима”, рекао је Грухоњић.

О својим искуствима са претњама и тешким увредама које добијају говорили су и новинарка Телевизије Н1 Ксенија Павков, новинар Радија и портала 021 из Новог Сада Жарко Богосављевић, слободна новинарка Гордана Момчиловић Илић, уредника портала Ин Медија из Инђије Верица Маринчић, дописница Тањуга из Новог Сада Сашка Дробњак, новинар портала СОинфо из Сомбора Сава Мајсторов.

Неке новинарке су рекле да због претњи не могу да виђају унуке, јер не желе да угрожавају њихову безбедност, а једна новинарка је казала да јој се, након претњи, сада непрестано дешава да скрнаве гроб њене мајке тако што аутолаком и спрејом исписују погрдне поруке.

Виши јавни тужилац Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал Александар Момчиловић рекао је да је проблем у томе што ни у полицији ни у тужилаштву нема довољно запослених, а пријава за претње новинарима има много.

Јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду Слободан Јосимовић рекао је да имају само један предмет из 2020. године, када су исписани први графити мржње и претње смрћу на згради у којој Динко Грухоњић живи са породицом.

Додао је да полиција није успела да утврди идентитет починилаца до данас.

Тужитељка Татјана Карлаварис из Основног јавног тужилаштва (ОЈТ) у Новом Саду казала је да је код њих предмет нових графита који су у марту ове године исписани такође на улазу у Грухоњићеву зграду, а којима се Грухоњићу такође прети смрћу.

Додала је да је формиран и предмет због физичких претњи Грухоњићу на улици у Новом Саду, које су се десиле ове седмице.

Тужитељка из ОЈТ у Старој Пазови Анђелка Савић казала је да постоје два предмета која су формирана у том тужилаштву, у вези са претњама новинаркама Верици Маринчић и Гордане Момчиловић Илић.

Мирко Срдић из Полицијске управе Нови Сад рекао је да је полиција увела сталну патролну делатност и додао да полиција “делује превентивно” у случајевима исписивања графита на згради Динка Грухоњића.

Члан СРГ из НДНВ-а Вељко Милић рекао је да је можда потребно да се мења Кривични законик, како би се прошириле законске могућности за кажњавање оних који прете и нападају новинаре.

Члан СРГ из Асоцијације медија Стеван Ристић казао је да главна активност СРГ мора да буде рад на превентиве, а не само вођење статистике и документовање претњи.

Упозорио је да предстоје локални избори и подсетио да у предизборним кампањама увек расте притисак на новинаре и број претњи.

Заложио се за укидање група на друштвеним мрежама из којих крећу кампање линча новинара.

Чланица СРГ Круна Савовић из Независног удружења новинара Србије казала је да је веома потресена свим што је чула данас.

Како је речено циљ оваквих састанака СРГ је да се допринесе “окончању принципа некажњивости” за претње и нападе на медијске раднике и стварању бољих услова за бављење новинарском професијом.

Састанку СРГ су присуствовали и представници ОЕБС-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси