Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ упутио РЕМ-у предлог Упутства за извештавање медија о председнику Републике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2024.

Извор: Бета

БИРОДИ упутио РЕМ-у предлог Упутства за извештавање медија о председнику Републике

Биро за друштвена истраживања упутио је данас Регулаторном телу за електронске медије предлог Упутства о извештавању о председнику Републике којим би између осталог, било предвиђено да новинари председнику не постављају питања која се не тичу његових уставних овлашћења.

Предложеним Упутством пружаоцима медијских услуга је препоручено да не емитују медијске садржаје који су супротни овлашћењима председника Републике, односно медијске садржаје у којима председник Републике представља друге државне органе и функционере. 

"У случају да председник Републике износи ставове о учесницима у партијском животу он ће бити потписан као члан странке и/или функционер политичке странке", стоји у предлогу БИРОДИ-ја.

Наводи се да предложено Упутство треба да спречи "тенденцију урушавања уставног поретка Србије на начин да председник Републике прешироким поимањем појма 'представљање државе' преузима уставна овлашћења Владе".

"Овим актом желимо да очувамо уставни поредак у којем председник Републике изражава државно јединство, те услед тога предлажемо да се председник Републике изузме из партијског живота, јер само тако може да оствари своју функцију јавног функционера, која је дефинисана чланом 2 Закона о спречавању корупције", саопштио је БИРОДИ.

Додаје се да предложено Упутство представља "операционализацију препоруке број пет Посматрачке мисије ОДИХР у којој се указује на потребу да се законом обезбеди 'јасно раздвајање између јавних функција и активности у кампањи носилаца тих функција". 

Осим РЕМ-у, БИРОДИ је нацрт Упутства упутио и Скупштини Србије, члановима Радне групе за унапређење изборних услова, иницијаторима ПроГласа, медијима и "међународним партнерима". 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси