Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Зауставити суноврат новинарства и нестанак професионалних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2024.

Извор: Фонет

Матић: Зауставити суноврат новинарства и нестанак професионалних медија

Матић је навео да је ослобађајућа пресуда у случају убиства Славка Ћурувије, после 25 година, деловала на медијску заједницу „као поновно убијање“

Председник управног одбора Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Веран Матић изјавио је да слобода за медије, подразумева и емпатичност медија и посебно вођење рачуна о релевантности информација које медији пласирају.

Он је у саопштењу, поводом 3. маја Светског дана слободе медија, истакао да су представници институција својим погрешним иступима након масовних убистава у Основној школи „Владислав Рибникар” и селима Мало Орашје и Дубона, стварали простор за грешке које су се појављивале у медијима.

„Сами медији, у трци за публику, често су кршили постулате професије, кодекс, а неретко, и законе. Изузетно је важно да се новинарке и новинари, уредници обучавају за извештавање из оваквих великих трауматских догађаја, како би се у будућности смањиле или елиминисале грешке које су чињене у ових годину дана“, рекао је Матић.

Матић је навео да је ослобађајућа пресуда у случају убиства Славка Ћурувије, после 25 година од тог злочина и 10 година од почетка суђења, и после две првостепене пресуде од 100 година затвора за оптужене, деловала на медијску заједницу, „као поновно убијање“.

„Чињеница да ниједан случај убиства новинара још није разрешен и поред учињених напора, врло је снажна порука за нашу професију да је убиство новинара најјефтинији облик цензуре“, нагласио је Матић.

Закони се спорадично и селективно примењују

Како је навео једина светла тачка у овом тренутку је правноснажна пресуда у случају паљења куће Милану Јовановићу.

Матић је истакао да су између два 3. маја усвојени нови Закон о јавном о информисању и медијима и Закон о електронским медијима, али се они спорадично и селективно примењују и да касни практична примена медијске стратегије.

Према Матићевом виђењу Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) је пасивно и незаинтересовано за доследну примену Закона о електронским медијима.

Говорећи о безбедности новинара Матић је објаснио да је она угрожена на много начина.

„Новинари су нападани и спречавани у обављању свог посла, само због тога што су новинари, али и као честе мете хајки које су се водиле против појединих новинарки и новинара, као и читавих редакција“, додао је Матић.

Он је предочио да су друштвене мреже у потпуности нерегулисане и да су све већа су претња професионалном новинарству и медијима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси