Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио Београд укинуо рубрику „Питање јутра“, РТС негира да је због слушаоца који је критиковао Вучића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2024.

Извор: Данас

Радио Београд укинуо рубрику „Питање јутра“, РТС негира да је због слушаоца који је критиковао Вучића

Рубрика „Питање јутра“ у оквиру емисије „Ухвати дан“ на Радио Београду 1 укинута је након што се укључио слушалац који је критиковао председника Србије Александра Вучића, сазнаје Данас.

Након тога, према информацијама до којих смо дошли, уредницима су у потпуности одузете уређивачке надлежности, те пребачене на директора Милана Недића. Ипак, поменуте наводе РТС је негирао за Данас.

Емисија “Ухвати дан” на Радио Београду 1 дуго је имала рубрику “Питање јутра”, у оквиру које су се грађани укључивали и коментарисали најразличитији спектар тема – од пуцања водоводних цеви до озбиљнијих друштвених проблема.

Према информацијама до којих је Данас дошао, рубрика је укинута након “инцидента” када се један од слушалаца укључио и упутио критику на рачун Александра Вучића.

Ове наводе за Данас су негирали из РТС-а.

„На почетку септембра 2023. године колегијум Првог програма Радио Београда и уредници емисије ‘Ухвати дан’ подржали су нови концепт емисије у коме су неке рубрике престале са емитовањем, некима је промењен термин, а на захтев слушалаца су уведене нове. Већи акценат стављен је на репортере, на комуникацију преко друштвених мрежа, на тематске приче и више сервисних информација, јер је то једини јутарњи програм у радијском етру који има доминантно информативне садржаје. И даље постоји контакт програм у трајању од сат времена сваког првог понедељка у месецу. Радио Београд 1 није прекинуо комуникацију са слушаоцима, само је променио канале комуникације у складу са савременим трендовима“, наводе из РТС-а.

Истакли су да као разлог за укидање поменуте рубрике не стоје наводи о укључењу у програм и критикама на рачун Вучића.

Ипак, наводно укидање рубрике „Питање јутра“ није била једина промена, већ је генерални директор РТС-а Драган Бујошевић донео решење 28. октобра 2022. године по ком је, мимо Статута РТС-а, уређивачке одлуке са главних и одговорних уредника пренео на директора Радио Београда Милана Недића.

У решењу, у које смо имали увид, умањују се уредничка овлашћења главних и одговрних уредника, што у извесној мери представља кршење Статута ЈМУ РТС-а.

Како пише у решењу, у својству директора Радио Београда Милан Недић је овлашћен да “одлучује о емитовању програмских садржаја на програмима Радио Београда и одлучује о њиховом садржају и квалитету”, што у пракси значи да су уредницима практично одузета овлашћења да самостално раде свој посао.

Ипак, из РТС-а су за Данас објаснили и другу страну приче.

„Решење о овлашћењу донето је на основу члана 43 Статута, којим генерални директор одлучује о правима и обавезама запослених. Будући да је Милан Недић, поред тога што је именовано лице, истовремено и запослен у ЈМУ РТС, решењем о овлашћењу од 28.10.2022. године, регулисана су и ближе његова овлашћења, као и осталим именованим лицима“, кажу за Данас из РТС-а.

„Директор радија, на основу члана 54 Статута, као и по основу описа посла из уговора о раду, има овлашћење да упућује генералном директору предлоге програмских садржаја, а на основу предлога директора програма, главних и одговорних уредника програма, Колегијума генералног директора и Програмског колегијума. С тим у вези, генерални директор је директору радија пренео овлашћење да одлучује о програмском садржају који се емитује у оквиру програма Радио Београда“, одговор је РТС-а.

Поред тога, у спорном решењу се наводи и да је директор задужен за координирање и усмеравање рада и програмске концепције свих програма у оквиру Радио Београда, као и да доноси оперативне одлуке и издаје радне налоге којима ће се обезбеђивати да сам програм Радио Београда раде по јединственој организационој уређивачкој концепцији.

Он, према решењу, као одговорни организатор процеса рада на свим пословима у оквиру програма Радио Београда им право и дужност да издаје правила и даје упутства о раду у оквиру својих овлашћења.

Ипак, увидом у Статут, у погледу овлашћења директора Радио Београда он је врло јасан, а у њему ни речи нема о одлучивању о емитовању програмских садржаја на програмима Радио Београда и одлучивању о њиховом садржају и квалитету.

Пре потписа генералног директора Драгана Бујошевића и печата РТС-а, решење је закључено констатацијом да исто треба доставити готово свима осим онима који су њиме директно погођени. А то су уредници.

И ове наводе у званичном одговору нашој редакцији РТС негира.

„Главним и одговорним уредницима у оквиру програма Радио Београда, нису одузета овлашћења која се тичу уређивачке политике програмских садржаја. По члану 59 Статута ЈМУ РТС, као и описом посла из уговора о раду, дефинисано је да главни и одговорни уредници уређују програм и управљају процесом рада, као и да предлажу генералном директору програмску концепцију и увођење нових медијских услуга и садржаја“, пише у одговору.

Како наводе, редовно се одржавају програмски колегијуми на којима се размењују мишљења и где главни и одговорни уредници имају могућност да дају своје предлоге директору радија и генералним директору.

„Сви главни и одговорни уредници програма у оквиру пословне јединице Радио Београда, такође имају своја решења о овлашћењу, са којим су се својим потписом и парафом сагласили и која су им уредно достављења и по којима оперативно обављају своје радне задатке. Решење о овлашћењу за директора Радио Београда, као и сва остала решења о овлашћењу, достављају се у складу са доставном наредбом. Конкретно решење, достављено је, између осталог и Радио Београду и по уобичајеној интерној процедури, након завођења, сачувано у оквиру интерног система Тхерефоре који архивира, чува и дистрибуира пословну документацију“, закључују из РТС-а.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.05.

2024.

Раде [нерегистровани] у 17:26

РТС надгваждавање

Управа РТС, трудећи се да досегне информативни (и не само информативни) репер Пинка, Хепија и сл.... чапи и Радио Београд 1 у шему надгваждавања.
Објашњења су им такође у нивоу надгваждавања.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси