Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Политичка смена или уређивачки пропусти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2009.

Политичка смена или уређивачки пропусти


НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Директорка ЈП Центар за информисање Нови Кнежевац (ЦИНК) Зорица Урошев смењена је по хитном поступку на јучерашњој ванредној седници Скупштине општине Нови Кнежевац, уз образложење председника општине Драгана Бабића (ДС) и Општинског већа да је разрешење са дужности уследило због тенденциозне уређивачке политике која доводи до општег незадовољства грађана и неспособности да профитабилно води предузеће, као и због недостатка визије програмског и уређивачког развитка.

Непосредан повод за разрешење директорке Урошев је последњи број „Новокнежевачких новина”, објављен у четвртак 23. априла, уочи избора за чланова савете месних заједница у овој општини одржаниху недељу 26. априла, у којем је на на првој страни објављен предизборни оглас Савеза војвођанских Мађара.

Смењивање директорке ЈП ЦИНК обављено је гласовима одборника владајуће коалиције „За европски Нови Кнежевац” (ДС, Г17плус и ЛСВ) и „Мађарске коалиције Иштван Пастор”, против је гласао један одборник ДСС-а, док су одборници СРС-а били уздржани.

Уз истоветно изјашњавање за в.д. директора ЈП ЦИНК именован је инжењер електротехнике и дописник недељника на мађарском „Хет нап” Деже Чејтеи из Банатског Аранђелова.

Разрешена директорка Зорица Урошев, која је дужност обављала три године и као новинар ради 23 године, сматра да је по среди политички договор ДС-а и СВМ-а и да је све изрежирано, јер је приликом формирања општинске власти, ЈП ЦИНК припао МК. Због предизборног огласа нико ништа није замерио СВМ-у, али смењена директорка тврди да је, по објављивању последњег броја „Новокнежевачких новина”, председник општине Бабић устврдио да је у питању координирана акција ње и СВМ-а.

Она тврди да је суштина да је СВМ на руководеће место у ЈП ЦИНК желео да доведе свог човека, а да је прва страна новина била само повод за њену смену. На последњој страни и једној унутрашњој је објављен предизборни оглас демократа. Људи ову смену доживљавају као нешто ружно и на националној основи, а многим Новокнежевчанима смета што се у новинама нашао и мађарски назив Новог Кнежевца Терекканижа каже Урошев.

Председник општине Драган Бабић уизјави за наш лист одбацује тврдње да је у питању политичка смена, него да је разлог уређивачка политика „Новокнежевачких новина” и да није само последњи број новина био разлог за смену.

М. Митровић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси