Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иван Тасовац мора да „победи“ и буџет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 08. 2013.

Аутор: Александра Ћук Извор: Данас

Иван Тасовац мора да „победи“ и буџет

Предлог СПС-а да будући министар културе и информисања буде директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, већина радника у културни оценила је позитивно. Председник Владе Ивица Дачић данас ће одлучити да ли прихвата услове Тасовца под којима ће он, како каже, једино доћи на понуђену позицију.

Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС-а, изјавио је да је буџет за културу толико мали да би Тасовац ту мало шта могао да уради.

Културњаци, међутим, „у инат свима и упркос свему“ мисле другачије.

Бранислав Лечић, глумац и бивши министар културе, каже да је предлог да Тасовац буде министар културе „супер“ зато што је то неко ко је из бранше.

- Тасовац води Београдску филхармонију и ту је доказао да је јак и способан менаџер, да он уме то да ради и да је увек спреман за нову мисао и начин не само у позиционирању установе коју он води, него и да генерално испројектује културну поруку ове земље, каже Лечић. Он оцењује и да је Београдска филхармонија под управом Тасовца технички, физички и садржајно дошла у позицију да конкурише европским филхармонијама.

- То је довољна легитимација за њега као способног да буде министар културе. Друго, без обзира на то која ће сутра бити влада, нама симпатична или несимпатична, од сада па надаље сматрам да би министри културе требало да буду независне личности као Тасовац, које не припадају политичким партијама или припадају, али су довољно јаке у културном окружењу да изазивају поштовање и ауторитет управо због свога рада, изричит је Лечић.

Урош Ђурић, визуелни уметник, мисли да је предлог да Тасовац буде министар позитиван јер сви знамо где је Филхармонија била пре његовог доласка, а где је сад. Ђурић је посебно истакао његову способност и начин на који је он успео да анимира друштвене снаге да учествују у томе, да разумеју да је то нешто што подиже стандард друштва, да се цела визура средине у којој живимо другачије перципира поготово споља, а да то је пре свега важно за нас.

- Мислим да је Тасовац заиста фигура која може да анимира не само комплетно друштво, него и владајућу политичку номенклатуру од чије пријемчивости и добре воље најчешцће зависе спровођење одређених политичких смерница, које на жалост код нас остају у том декларативном облику. То се најбоље видело на отварању рада Скупштине и на тој огромној седници, где су они, поред свих проблема које друштво има, расправљали и о томе ко је где летовао. То је потонуће до дна, констатује Ђурић.

Ивана Стефановић, композиторка, каже да је Тасовац као уметник и менаџер веома талентован човек.

- Апсолутно нема сумње да је изванредан профил за сваку дужност. Уосталом, он је то потврдио са Београдском филхармонијом, од које је направио један озбиљан ансамбл са великим потенцијалом за будућност, закључује Стефановићева.

На клизавом камењу

Редитељка Јелена Богавац нашалила се да „СПС у епизоди департизација храбро департизује оно што је његовом срцу најмилије“.

- Да л’ ће икад више видети Константина уживо где по Нишу шета? Никад. Све им је узела уклета департизација! На естетском нивоу понајвише. Шалу мимоилазећи - Иван Тасовац је одличан човек. Ал’ колико треба одличан бити на клизавом камењу калдрмисане некултурно исувише политичке анархије која влада домаћим сценама? Ала је то стоглава Капетане, а имају ли памети гусари у тим својим тиквама? Да парафразирам Душка Радовића, каже Богавац.

Замерке појединих социјалиста и САНУ

Спекулише се да су се поједини угледни чланови СПС противили томе да Тасовац постане министар , оценивши да директор Београдске филхармоније није члан њихове странке, као и да социјалисти имају „доста квалитетних кадрова“ за такву функцију. Ипак, како се наводи, они су променили став након што су им челници партије наредили да „спусте лопту и не праве циркус с предлогом премијера Дачића“. Замерке на рачун Тасовца наводно су упутили и неки чланови САНУ, оценивши да он „не обавља ваљано ни садашњу функцију“. С друге стране, премијер и лидер СПС сматра да би Тасовац „свакако могао да буде министар културе по својој стручности“. П. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси