Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И новинари криви за застрашивање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 08. 2013.

Извор: Танјуг

И новинари криви за застрашивање

Шеф Еулекса Бернд Борхарт и заменик косовског премијера Хајредин Кучи оценили су да је застрашивање сведока на Косову узело маха и да су криви и новинари.

У отвореном писму Борхарт и Кучи наводе да сведоци који су донели важну одлуку, да посведоче и да омогуће спровођење правде, треба да буду похваљени, уместо да јавно буду застрашени због своје храбрости.

Застрашивање сведока се не чини само кроз упућивање директних претњи некој особи. На Косову сама објава повезана са моралом оног ко даје исказ довољна је да сведок буде застрашен и да одбије да сведочи из страха за живот, наводе ова два званичника.

У отвореном писму које је прослеђено из Еулекса наводи се да Борхарт и Кучи, који је и косовски министар правде, сматрају да уместо информација о сведоцима новинари треба да дају приоритет судским процесима.

У писму Кучи и Борхарт се питају да ли поједини косовски новинари увек делују у интересу јавности и да ли је за јавност стварно боље да зна ко је сведок на суђњу и шта је изјавио или је конацна осуда починилаца оно што најбоље служи интересу јавности.

Правни систем на Косову, као други правни системи, зависи од исказа сведока. Сведоци су, по сопственој природи, рањиве и веома често, крхке особе. Они веома често живе у страху од давања исказа. У интересу је јавности – као и у интересу Косова – да се осигура да сваком сведоку буде омогућено да изнесе свој исказ“, стоји у отвореном писму Борхарта и Кучија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси