Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Za Media: Индукована мржња
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 08. 2013.

Извор: Фонет

Za Media: Индукована мржња

Продукцијска кућа Za media d.o.o. из Зајечара у данашњем саопштењу упозорава да је "жртва најбруталнијег медијског линча" којим се покушава њена дискредитација и гашење.

У серијалу прилога који се могу описати само као "индукована мржња", указује Za media у саопштењу, регионална ТВ Бест и локална ТВ Фира, дискредитовале су најелементарнија права ове продукцијске куће.

На то смо реаговали, у складу са Законом о јавном информисању, и доставили одговоре које су били дужни да објаве, али су, уместо тога, ТВ Бест и ТВ Фира "репризирали старе и правили нове лажи", наводи Za media.

Обрачун са нама, објашњава Za media, почео је када су обајављени резултати конкурса за доделу средстава за јавно информисање из градског буџета у износу од 26 милиона динара.

"Та средства су додељена у очигледном сукобу интереса о чему су већ извештавали медији. ТВ Бест чији је неформални власник Саша Мирковић, председник Градске скупштине, добила је 18 милиона, док је ТВ Ф, породична фирма Душана Фировића, члана Градског већа добила 6,5 милона", прецизира у саопштењу Za media.

"Ове две телевизије су, према одлуци Градског већа, којим је председавао градоначелник и директор ТВ Бест Велимир Огњеновић, добиле укупно 24,5 милиона динара, односно 95 одсто", указује Za media, која сматра да се "у том податку налази мотив обрачуна" са овом медијском кућом.

Проблеми су настали када смо видели образложење комисије да сви медији који немају дозволу РРА не могу учествовати на конкурсу намењеном медијима, напомиње Za media.

Збунило нас је негирање чињенице да смо регистровани као медијска кућа и да по закону већ седам година свакодневно емитујемо информативни и документарни програм на каналима најгледанијих националних ТВ емитера, наводи Za media и додаје да, према правилима конкурса, против одлуке комисије нема правног лека.

У саопштењу се указује и на апсурд да у комисији "од пет чланова буквално нико није имао ни образовање, ни искуство у области информисања и медија".

"Услови конкурса су, такође, очигледно фризирани", сматра Za media, "јер је избачен критеријум да се средства не могу додељивати медијима који имају дуговања према градској управи".

"Тако се догодила апсурдна ситуација да ТВ Бест на конкурсу добије чак 18 милиона динара, иако у истом тренутку од те телевизије градска управа, по извршној судској пресуди, потражује више од 11 милиона динара на име неплаћања закупнине пословног простора", објашњава Za media.

"Напад је изазвало то што смо јавно указали на очигледне злоупотребе и најавили борбу против тога правним средствима", наводи се у саопштењу, уз оцену да су законом загарантована права Za media "дошла у колизију са интересима Саше Мирковића".

"То је веома тешка ситуација која нам не оставља другу могућност осим да јавно тражимо поштовање закона и елементарних професионалних норми или да се повучемо и информисање препустимо естради", наводи се на крају саопштења Za media.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси