Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Угашен интернет сајт "ПопБокс"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 08. 2013.

Аутор: Иван Јовановић Извор: Нови Магазин

Угашен интернет сајт "ПопБокс"

У мору вести везаних за реконструкцију Владе и могуће министре културе, у штампаним медијима је некако неприметно прошла вест о гашењу интернет портала "ПопБокс" након скоро 9 година постојања, 17.600 објављених вести и 4.570 ауторских текстова.

Ово не би била толико скандалозна вест с обзиром да се у Србији свакодневно гаси неколико конзервативних (читај: штампаних) медија, а камоли интернет портала, да "Попбокс" није био ентузијастичан покушај популаризације савремене културе Пеце Поповића, чувеног рок критичара и групе аутора окупљене око "Друштва за популарну културу".

"ПопБокс" је поред својих оригиналних садржаја на сајту имао и комплетну архиву култних музичких часописа "Ритам" и "Џубокс" што би за сваког иоле образованог и информисаног грађанина Србије представљало рудник квалитетних садржаја.

На жалост, у земљи у којој се култура, шоу бизнис и естрада третирају потпуно једнако није било места да се, бар делимично, овакав пројекат комерцијализује пошто тешко да било шта, макар било и фанзинског типа, може опстати на волонтерским основама.

"Попбокс" је био ретко место где су се могле видети вести из савремене културе, сазнати детаљи о културним појавама о којима готово да и нема речи у другим медијима, а сајт је, првенствено, служио за популаризацију и представљање музичке сцене и аутора тзв. "индие" музике била она домаћа или страна.

Изгледа да је концепт сајта "Попбокс" био на вишем и далеко озбиљнијем нивоу него сцена коју је покушао да промовише, а сама сцена, сем поклоника и, можда, аутора, није интересовала никога другог што се лако може закључити из саопштења ауторског тима сајта у коме се каже да се сајт гаси из различитих разлога: "...од сужавања и депрофесионализације домаће попкултурне сцене која је била предмет нашег интересовања, преко еатрактивности оваквих подухвата за рекламно тржиште, до сеобе онлине читалаца на социјалне мреже".

Ма који да је од наведених разлога, а нема сумње да су они рационални, нестанак оваквог сајта доказује да нам ни 5 министара културе неће помоћи у паланачком поимању света (а с њим и културе) око нас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси