Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тито у фокусу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 08. 2013.

Извор: Srbinside.rs

Тито у фокусу

Једини познати тонски снимак Тита док говори на руском језику, и то сасвим течно, забележио је камером сниматељ „Филмских новости“ на московском аеродрому, приликом Брозове посете Совјетском Савезу 1945. године (слика лево).

 

То је само делић махом јединствене грађе архива ове куће, коју чини више од 15 милиона метара филмске траке на којој су снимљени најзначајнији догађаји и личности од 1944. до данас.

Сав тај материјал – филмски запис целокупне послератне историје, налази се у бункеру површине око 700 метара квадратних испод зграде „Филмских новости“ (ФН), у Булевару војводе Мишића.

Броз је, иначе, био главна „звезда“ познатог журнала „Филмских новости“ – информативног колажа о дешавањима у тадашњој Југославији, трајања до десетак минута, који је до 1989. године приказиван пре сваке биоскопске представе. Све до експанзије телевизије, средином седамдесетих, журнал је био најпопуларнији информативни медиј, јер је омогућавао јавности да види како познати изгледају у тродимензионалном издању. Уз Тита су увек била двојица сниматеља „Новости“, а пошто је ова установа као Брозов „агитпроп“ добијала доста новца, није се штедело на филмској траци, па је снимано и десет, дванаест пута више материјала од онога што је искоришћено за журнал.

- Ови „остаци“ су посебно занимљиви за истраживаче, јер донекле откривају какав је Тито био у приватном животу. Део тих снимака није био дозвољен за приказивање, а неки су само склоњени, пошто нису одговарали медијској слици Броза. Рецимо, на једном снимку из шездесетих виде се Тито и Петар Стамболић како на броду „Крајина“ пију у друштву неких другарица из СИВ – а. Стамболић је био припит, па је и запевао, а Тито у шали упозорава друштво да их камерман снима. Данас није необично да неки политичар запева, али тада су се такве ствари криле од јавности. Слично је, на пример, било са снимцима Тита који фотографише педесетак дивљих свиња које је одстрелио током једног лова, или док покушава да прогута врелу крањску кобасицу – објашњава Вера Нинић, бивша директорка „Филмских новости“.
Она додаје да је Архив једино место где се може наћи и филмски снимак целог тока суђења Дражи Михаиловићу. Занимљиво је да су сви на страни тужиоца, изузев Михаиловића, тонски покривени. Генерала само снима камера, али се не чује шта говори.

- У „Филмским новостима“ чува се 55.000 кутија филма са 2.311 бројева журнала и око 700 наслова других филмова, од којих су многи из наше продукције. Првобитно је фокус журнала био на политици, али убрзо су наши сниматељи почели да снимају слике свакодевнице – омладинске радне акције, пруге Београд – Бар и Шамац – Сарајево, Јадранска магистрала, железаре у Никшићу и Смедерву, ХЕ „Ђердап“…

Снимају се избори за мис, забаве, фудбалске и кошаркашке утакмице, ФЕСТ, пред нашим камерама су позирали Ричард Бартон, Елизабет Тејлор и многи други глумци… Имамо и снимак представе „Кад су цветале тикве“ Драгослава Михајловића, која је због Титове опаске својевремено скинута са репертоара Југословенског драмског позоришта – истиче наша саговорница.

Поред тога, у Архиву „Филмских новости“ налазе се и филмски записи прве зајечарске гитаријаде, првих концерата „Корни групе“, посета страних државника – Черчила, Брежњева, Кенедија, Пертинија, али и Брионског пленума, који се генерално мало снимао, и крстарења брода „Галеб“ по Средоземљу. Сниматељи „Филмских новости“ путовали су по афричким, азијским и европским земљама, и поставили темеље кинематографије појединих афричких држава. Сачувани су и материјали добијени разменом – између осталог, Вијетнамски и Корејски рат, као и разни светски догађаји и фестивали.

- У нашем фонду чувају се и предратни и материјал заплењен током Другог светског рата. Ту су „Фоксови“ журнали, са снимцима Романових, на којима се цар Николај, по обичајима оног времена, купа го у реци са официрима, део грађе Карађорђевића, доношење бадњака на двор из 1939, посета Кнеза Павла Хитлеру, снимци Београда непосредно после нацистичког бомбардовања, Немци који пролазе поред Скупштине, а чувамо и око 12 сати заплењених журнала НДХ и усташког пропагандног материјала – каже Нинићева.

Иначе, сниматељи „Филмских новости“ наставили су да бележе слике времена и након приказивања последњег броја журнала: прве вишестраначке изборе, ратове у Хрватској и Босни и Херцеговини, Милошевића, Ђинђића и остале политичаре, студентске демонстрације, бомбардовање НАТО, Специјални суд, Хаг, позоришне представе, изложбе, „Егзит“, „Гучу“… Материјал се и даље скупља и „складишти“ у архив.

Че Гевара „изгубљен“ међу одложеним сторијама

Један од најзанимљивијих кутака у овом бункеру је такозвана соба одложених сторија, просторија у којој су похрањени материјали снимани шездесетих, седамдесетих и осамдесетих који уопште нису коришћени чак ни за монтажу журнала. Најчешће зато што их је време прегазило, па су изгубили на актуелности, или су уредници одустајали од неке теме. Тако се у овој соби, на пример, налазе снимци Че Геваре направљени током његове посете Југославији 1959. Док их нису пронашли на полицама собе одложених сторија, запослени у Архиву нису ни знали да располажу толиком грађом о познатом револуционару.

Нестали Хрушчов и оперска дива

Вера Нинић, бивша директорка „Филмских новости“ каже да су многи стварно забрањени снимци временом нестали из ове установе. Већину је вероватно преузела служба државне безбедности или су задржани у Маршалату, а о садржају неких се зна на основу сведочења старијих радника „Филмских новости“ који су их одгледали пре него што им се изгубио траг.

- Један од тих снимака везан је за Тита и Јованку, који су се растали 1977. До тада, сниматељи „Филмских новости“ су сваке године снимали Јованку како бере чувене Титове мандарине на острву Ванга. Међутим, 1977. брала их је оперска певачица Гертруда Мунитић, за коју се причало да је у љубавној вези са Титом. Тај снимак су гледали неки наши радници, али је нестао. Такође је, по сведочењу сниматеља Александра Циге Јовановића, нестао и снимак Хрушчова коме једна од бабушки из пратње пере ноге у лавору током посете Брионима, као и део материјала са студентских демонстрација 1968 – каже Нинићева.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси