Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вељовић забранио Куриру да уђе на конференцију за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2013.

Извор: Курир

Вељовић забранио Куриру да уђе на конференцију за штампу

Директор полиције Милорад Вељовић забранио је јуче новинарској екипи Курира да присуствује конференцији за медије у МУП Србије.

 

Наиме, конференција је сазвана због хапшења Радосава Саватијевића Кенета и директора „Колубаре“ Небојше Ћерана, али кад је наша екипа дошла на најављену конференцију, речено нам је да ће се Вељовић обратити само електронским медијима! Интересантно је да је било дозвољено присуство новинарима новинских агенција, иако они засигурно не спадају у електронске медије. Наши новинари, заједно с екипом дневног листа Блиц, тако нису могли да присуствују конференцији, а једино објашњење које смо добили од Вељовићевих сарадника јесте то да је догађај предвиђен само за снимање и новинске агенције! Новинари Курира желели су да директору полиције упуте нека питања, међутим, нисмо то успели јер нам је Вељовић ускратио прилику да му их поставимо.

У дирекцији полиције новинској агенцији Фонет је, поводом Вељовићевог скандала, незванично речено да су, као и у претходним случајевима, позиви упућени само телевизијама и агенцијама.

- То је била пракса и у ранијим сличним ситуацијама. Остали медији могу да несметано преузимају материјал - пренела је ова агенција.

Избегавање питања

Међутим, чињеница је да су новинари и екипе дневних новина несметано могли да присуствују конференцијама за новинаре после акције привођења и да није било никаквих проблема.
Очигледна је ипак намера да је дирекција полиције на овај начин хтела да избегне незгодна питања која би поставили новинари Курира. Друго рационално објашњење за овај инцидент не постоји.

Зид ћутања

Ево питања која је  Вељовић хтео да избегне

1. Да ли сте као шеф унутрашње контроле испитивали улогу заменика начелника УКП Богдана Пушића у рекетирању власника компаније „МБ Родић“, после чега је Пушић унапређен?
2. Да ли је тачно да ваш син вози аутомобил вредан 60.000 евра? На кога се води тај аутомобил?
3. У каквој сте вези са Ивицом Тодорићем, хрватским бизнисменом?
4. Да ли је тачно да вашем брату Витомиру Вељовићу компанија „Делта“ отплаћује стан од 85.000 евра у београдском насељу Белвил?


Јелко Кацин, известилац Европског парламента

Србији треба озбиљна полиција

Свакако да је Србији потребна професионализација и декриминализација и деполитизација полиције. То је процес којим полиција добија поверење и углед грађана. Полиција има важну улогу у изградњи правосуђа. Потребна је и децентрализација како би се на регионалном и локалном нивоу развили механизми потребни за улазак у ЕУ.


Милош Алигрудић, функционер ДСС

Прекинути спрегу криминала и полиције

Професионализација је, наравно, потребна, као и деполитизација јер полицијом мора да руководе струка и закон. Кад је реч о спрези криминала и полиције, било је таквих случајева и то треба сузбити. Они који хапсе не смеју бити повезани с криминалом. Суштина је да се све стави под унутрашњу контролу и деполитизује.


Весна Ракић Водинелић, професор на Правном факултету „Унион

Деполитизовати МУП

Наравно да је Србији потребно све, и декриминализација и деполитизација и професионализација полиције. Али то исто важи и за судство, јер има много доказа да је стање у српском правосуђу веома лоше, можда најлошије међу државама чланицама Савета Европе. Мислим да је наше правосуђе мерљиво с оним у Молдавији и Украјини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси