Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полицајац гледао док Поповић псује, вријеђа и отима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 09. 2013.

Извор: www.vijesti.me

Полицајац гледао док Поповић псује, вријеђа и отима

Снимак са надзорних камера потврдио да је Владимир Поповић напао репортере „Вијести” у друштву Ђукановићевог тјелохранитеља. Зоран Јовановић, члан обезбјеђења премијера Мила Ђукановића, изашао је из зграде испред које су прошле седмице нападнути репортери “Вијести”, заједно са Владимиром Бебом Поповићем, показују снимци са надзорних камера који су достављени адвокатској канцеларији Вујачић, која заступа лист.

 

На истом снимку види се како се Поповић неколико пута уноси у лице репортерима “Вијести”, отима фотоапарат, а на крају и диктафон.

Готово цијело вријеме Ђукановићев тјелохранитељ догађај је посматрао из непосредне близине.

Иако су режимски медији покушали да обесмисле комплетну причу, наводећи да су “Вијести” измислиле напад на репортере, петоминутни снимак доказује вулгарно и пријетеће понашање Поповића које је нијемо посматрао полицијски службеник.

Медији блиски ДПС-у најприје су објавили само дио снимка, на коме се не види да Поповић и Јовановић излазе заједно из зграде и у коме нема дијела који јасно приказује како Ђукановићев неформални сарадник отима новинарску опрему.

Након готово дан и по манипулација са тим фалсификатом, на Yоутубе-у се појавио оригинални снимак инцидента.

 Беба Поповић је из зграде, у којој је сједиште његовог Института за јавну политику, изашао у 13.41.28 часова, у пратњи Јовановића. Сишли су низ степенице и пришли новинару и фоторепортеру “Вијести” Мићу Бабовићу и Луки Зековићу.

На снимку се види да се Поповић обратио Зековићу кога је, како је раније испричао фоторепортер, повишеним гласом питао зашто слика и шта је фотографисао. Затим се окренуо ка Бабовићу, према његовом свједочењу, бучно тражећи објашњење ко су и одакле им право да крше његову приватност.

Снимак надзорних камера показује да Јовановић тада стоји непосредно иза њих и прати шта се дешава.

За то вријеме Поповић гестикулира и маше рукама, види се на снимку. Он их је тада, испричао је Бабовић, вријеђа и псује, спорећи им право да га фотографишу на јавном мјесту.

У 13.42.23 часова, Поповић отима фотоапарат од Зековића и брише, како је овај потврдио, неколико фотографија, док иза њега вири Јовановић и све посматра.

“У том тренутку сам му рекао да то нема право да ради, али ми се он унио у лице и махао ка мени, вичући и вријеђајући ме, а затим је цимнуо главом у мом правцу. Јовановић је и то посматрао”, објаснио је Бабовић.

Премијеров телохранитељ затим креће ка улазу у зграду, а Поповић покушава да узме диктафон од Бабовића. Пошто је неколико пута узмакао, Бабовић насртљивом Поповићу предаје новинарску опрему.

У 13.43.11 часова, како се види на снимцима, Јовановић улази у зграду а тридесетак секунди касније, у 13.43.46 часова поново се враћа и стаје поред Поповића.

Док Поповић и даље гестикулира и пропитује новинара “Вијести”, Јовановић се поново окреће ка згради, креће до првог степеника и гледа у врата. Затим се враћа, креће ка хотелу “Подгорица”, па се брзо враћа и одлази у супротном правцу. Нешто касније, црни “ауди”, у коме је према свједочењу репортера био ЈОвановић, застаје поред Поповића, да би затим наставио ка хотелу “Подгорица”.

Бабовић је казао да је непосредно прије него је отишао, Јовановић рекао Поповићу да га чека у хотелу.

Поповић и репортери растају се, како се види на снимку, 13.45.45.

Након што су се разишли, а Поповић се упутио ка хотелу, Зековић је фотографисао Ђукановићевог пријатеља Станка Цанета Суботића, Поповића и непознату особу како улазе у хотел.

“Вијести” су већ објавиле да су репортери испред зграде гдје се догодио инцидент, чекали Суботића како би му поставили пар питања.

На оригиналном снимку, у два наврата недостаје укупно двадесетак секунди, према тајмеру који се види при врху. Из компаније Проинвест која пружа видео обезбјеђење зграде, “Вијестима” је саопштено да је ријеч о надзору који функционише на принципу детекције покрета. “То значи да се особе на снимку нијесу кретале, па се камера аутоматски искључила”, саопштено је из компаније.

Иако Поповић и државни медији тврде да инцидента није било, на самом крају оригиналног снимка који посједују “Вијести”, се види група људи која, након што су се сви разишли, знатижељно излази из зграде и посматра шта се дешава.

Двије женске особе и двојица мушкараца, од којих је један из обезбјеђења, најприје су погледали у правцу хотела “Подгорица” гдје су отишли Поповић и Јовановић, а затим у супротном смјеру - ка екипи “Вијести”. “Вијести” сазнају да су они чули буку испред зграде и изашли да виде шта се дешава.

На монтираним снимцима, са испретураном сатницом, постављеним прије два дана на мрежи Yоутубе, види се како Поповић сам излази из зграде, испред које су новинари, у 13.41.29 часова.

Затим се види снимак од 13.43.19 сати на коме се Поповић обраћа Бабовићу.

Трећа секвенца монтираног снимка на мрежи је од неколико секунди раније, 13.42.28 сати, и на њему се види Јовановић како стоји иза Поповића. На том снимку се не види одакле се он ту створио.

Јовановић након тога улази у зграду, па на основу те монтаже, режимски медији тврде да је Ђукановићев тјелохранитељ дошао у зграду касније и да нема никакве везе са инцидентом. У питању је тренутак када се Зоран Јовановић враћао у зграду, гдје је остао 30-ак секунди.

Монтирани снимци, који по времену на њима не прате стварни слијед догађаја, пропраћени су ироничним коментарима аутора, који сугеришу да су “Вијести” исценирале догађај и да репортере нико није узнемиравао.

Бабовић је након напада полицији и медијима објаснио шта се све дешавало: “Унио се у лице колеги Зековићу узвикујући: 'Ко сте ви да ми правите сачекуше и угрожавате моју приватност, нијесам вам ја онај ваш Брајушко'. Лука је покушао да каже да је само хтио да направи његову фотографију, а ја да објасним да ничим нијесмо угрозили његову приватност и да смо га фотографисали на јавном мјесту. 'Какво јавно мјесто, каква јавна личност, је ли ово конференција, одакле вам право да угрожавате моју приватност', урлао је Поповић”, препричао је Бабовић инцидент.

По ком основу је Поповић имао право да отима од репортера фотоапарат и диктафон, нема тумачања из полиције и тужилаштва ни након недјељу дана од како су новинари поднијели пријаву против Поповића.

Свака јавна личност, а Поповић је био високи владин званичник у Србији, може бити фотографисана на улици. На то су подсјетили и представници НВО који су се огласили овим поводом.

Полиција још вага шта ће

“Вијестима” је јуче из Управе полиције саопштено да ће се о пријави Бабовића и Зековића изјаснити “на закону заснован начин”.

“Сходно Вашем питању - каква је даља судбина пријаве новинара 'Вијести', Миодрага Бабовића и Луке Зековића, која је поднијета против Владимира Поповића, обавјештавамо Вас сљедеће: Службеници Центра безбједности Подгорица, Управе полиције Министарства унутрашњих послова ће се, имајући у виду узете изјаве, као и садржај изузетог снимка са видео надзора, у законском року, сходно својим овлашћењима, изјаснити о пријави на закону заснован начин”, пише у одговору из полиције.

Медији су незванично објавили да је подгоричко тужилаштво утврдило да нема основа за подношење кривичне пријаве против Поповића.

Како спинује „доктор"

Након цјелодневног фалсификовања режимских медија, “Момцило Петровиц” објавио је прексиноћ око 21х на yоутубе-у монтирани видео са насловом “БРУТАЛНИ ХУЛИГАНСКИ НАПАД НА НОВИНАРЕ ВИЈЕСТИ” који траје 2 минута и 37 секунди. Конструисан је од дјелова оригиналног снимка и уметнутих наслова у покушају да се представи да је Поповић био без обезбјеђења и да није отимао фотоапарат и диктафон.

Након неколико сати, послије поноћи, на истом каналу постављен је исти видео са додатних 26 секунди, под насловом “НОВИНАРИ "ВИЈЕСТИ" ЗРТВЕ ПЕТОГ ПО РЕДУ, БРУТАЛНО-ХУЛИГАНСКОГ НАПАДА”. Ово су једина два снимка које је поставио “Момцило Петровиц”.

Државни лист јуче је објавио велики непотписани текст базиран на том монтираном снимку, понављајући до сада изречене неистине Поповића и његовог адвоката Бојића.

Око 16 сати, након што је адвокатска канцеларија Вујачић која заступа “Вијести” од фирме која обезбјеђује зграду Еуропоинт затражила снимак догађаја, особа под шифром "администратио1" објавила је видео од 4 минута и 31 секунду, под насловом “Владимир Беба Поповиц - ИСТИНА О ДОГАДЈАЈУ” који углавном одговара снимку који су добиле “Вијести”.

Тај видео је промптно пренио један режимски портал у непотписаном тексту, са констатацијом да "фоторепортер директно пред Поповићем брише фотографије" што је ноторна лаж. На каналу администратио1 до сада је постављено 12 видео снимака, међу којима и маратонски интервју Поповића на Атлас ТВ у емисији “Жива истина” Дарка Шуковића. Администратор канала поставио је јучерашњи видео послије пет мјесеци неактивности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси