Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић о захтеву РТВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2013.

Извор: РТС

Тијанић о захтеву РТВ-а

Није добро делити новац који не постоји и тражити трећину за програм који представља десетину од програма с којим се упоређује, каже генерални директор РТС-а Александар Тијанић коментаришући захтев да РТВ добија 25 процената буџетских средстава за јавне сервисе. Директор Радиодифузне установе Војводине РТВ Срђан Михајловић рекао је јуче да се руководство покрајинског јавног сервиса залаже да у будућој расподели средства за два јавна сервиса из буџета РТВ добије 25 одсто, уместо досадашњих 20 процената, док би РТС располагао са 75 одсто средстава.

 

Коментаришући Михајловићев предлог да се средства из републичког буџета деле на два јавна сервиса у размери 25 посто војвођанском, а 75 процената РТС-у и да ће се одржати међународна конференција о положају покрајинског јавног сервиса, генерални директор РТС-а Александар Тијанић рекао је за Интернет портал РТС-а да је "господин Михајловић амбициозан директор".

"Ја, рецимо, нисам спреман, и да се питам, како бих поделио оно чега нема. Тако да не разумем шта је 25 посто? Од чега? За шта? Ваљда треба погледати обим послова, резултат програма, функцију и значај покрајинског сервиса, па онда одредити потребне финансије. Није добар метод одмеравања - колико ће добити РТС па нама дајте трећину тога. По тој логици нама треба осам пута више него њима. А данас нема ни за нас, ни за њих", каже Тијанић.

Генерални директор објашњава: "РТС има четири хиљаде запослених, 30 дописништава, симфонијски оркестар, три хора, два народна ансамбла, џез оркестар, продукцију серија и телевизијских филмова која је за годину дана већа од десетогодишње продукције покрајинског сервиса, праћење политичких, културолошких и спортских активности, извештавања са светски важних догађаја, емитујемо пет телевизијских програма, четири радио-програма и осам година смо, у немилосредној конкуренцији, најгледанији програм са највећим утицајем на јавно мњење Србије."

На питање зашто је потребна међународна конференција за дефинисање положаја покрајинског јавног сервиса, Тијанић је одговорио да је гледаност РТС-а у Војводини десет према један у односу на РТВ. 

"Најпре да рашчистимо да ли је, на много начина, РТС такође покрајински јавни сервис ако је наша гледаност у Војводини десет према један у односу на РТВ. Али, мањинске редакције покрајинског јавног сервиса чине специфичност коју ваља сачувати и о њима бринути. Друга је ствар нечијих амбиција и кандидатуре РТВ и за чланство у европској организацији јавних сервиса о чему се у пола гласа прича, ако је то корисно за Србију и функционисање јавних сервиса, ако мотиви нису политички, немам ништа против", навео је Тијанић. 

"Искрено се надам да ће са европским јавним сервисима РТВ имати боље односе него што их је, до сада, неговала са РТС, мада смо деценијама били иста кућа. Досадашња сарадња два јавна сервиса намерно је, с једне стране, опструисана и држана у статусу симбола одмакнутости од РТС. Сетите се колико смо пута били јавно оптуживани и од управних одбора РТВ да мешетаримо са заједничком претплатом и да скривамо њихов проценат. Надам се да смо таква времена оставили иза нас. Али још једном наглашавам, није добро делити новац који не постоји и тражити трећину за програм који представља десетину од програма с којим се упоређује", каже генерални директор РТС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси