Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александру Родићу полицијска мафија прети хапшењем!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2013.

Извор: Курир

Александру Родићу полицијска мафија прети хапшењем!

Полицијска мафија решила је да монтира хапшење власника Курира Александра Родића јер наш лист данима извештава јавност о злоупотребама, корупцији и организованом криминалу у самом врху српске полиције, а на шта смо упозорени из државног врха Србије!

 

Наиме, полицијска мафија је спремна да намести хапшење Родића, као и уредника Актера Тихомира Тришића због интервјуа о полицијској мафији који је дао за наш лист. Како сазнајемо у државном врху Србије, полицијска мафија на тај начин жели да заустави медијско извештавање о злоупотребама у врху полиције.

Озбиљне претње

Александар Родић поручује да Курир неће зауставити ничије претње.

- Мислио сам да су претње новинарима и власницима медија давна прошлост, али изгледа да је то у Србији 2013. године стварност. Нас у Куриру неће зауставити ничије претње - казао је Родић.

Раскринкана мафија

Тришић је признао да га овакав сценарио уопште не изненађује:

- Полицијска мафија уцењује највише државне функционере и прети им годинама, па ме не изненађује што прете непослушним новинарима. Само нек прете, само нек уцењују, само нек монтирају, само нек хапсе. Неће још дуго.

Иначе, Курир је протеклих дана у серији текстова писао о злоупотребама у МУП и указивао да српска полиција мора што пре да прође кроз темељну и озбиљну реформу како би се прекинуо хаос настао систематским урушавањем последњих година. Уз домаћу стручну и политичку јавност, и ОЕБС је указао да је деполитизација, декриминализација и децентрализација полиције предуслов за почетак преговора са ЕУ, у поглављима 23 и 24 односно правосуђа и полиције.

Подсетимо, Курир је писао како је заменик начелника УКП Богдан Пушић спречио неколико кључних истрага у којима су учествовали превасходно функционери ДС.

Открили смо да је директор полиције Милорад Вељовић својевремено испитивао Пушића и наводе да је рекетирао власника Пиваре МБ, али да није покренуо истрагу, већ је Пушића касније и унапредио. Раскринкана је веза врха полиције и тајкуна - писали смо о случају да је Вељовић наредио хапшење Драгана Џајића по налогу Мирослава Мишковића и многим другим аферама.

Дачићу, зашто ћутиш 11 дана

Министар полиције Ивица Дачић једанаести дан ћути о писању Курира о криминализованом делу МУП. Курир је покушавао да добије коментар о текстовима објављеним о аферама у полицији, али у томе није успео.

1. Зашто избегавате да се огласите поводом злоупотреба у вашем министарству о којима је Курир писао?

2. Да ли вас из дирекције полиције уцењују па се зато не оглашавате?

3. Ако немате капацитета да се са овим изборите, зашто нисте иницирали састанак Савета за националну безбедност?

Реаговања

Зорана Михајловић, министарка енергетике

Новина која се бори против криминала је нешто што мора да се сачува и сви треба да станемо иза тога. Данас се власник Курира храбро бори и не сме остати усамљен у томе.

Александар Југовић, потпредседник СПО

Јавна критика постоји свуда у демократском свету и представља корективни друштвени фактор и зато је Курир потребан Србији. Притисак на независно новинарство је удар на демократију.

Игор Мировић, министар регионалног развоја

Не могу да верујем да то може да се деси, нарочито не у форми реакције, из освете. Не прихватам реваншизам. Све се мора базирати на бази аргумената, а не конструкције.

Владимир Илић, функционер УРС

Не одобравам било какву врсту притиска на медије, нарочито не ако су  из врха МУП. Претња хапшењем власнику медија који пише о злоупотребама у полицији сигурно јесте притисак.

Ђорђе Милићевић, функционер СПС

Медији морају  да буду бити слободни, независни и професионално да раде. Они не смеју бити изложени притиску. За све што објавите верујем да имате доказе и тиме треба да се баве надлежни.

Расим Љајић, министар трговине

У демократизацији смо одмакли и нико не може да одговара за јавно изговорену реч. Прошла су времена кад се медијима претило. Све мора да се истражи и нико не сме бити изнад закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси