Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отказ уреднику РТВ Косова због освете или нерада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2013.

Аутор: В. Аранђеловић Извор: Политика

Отказ уреднику РТВ Косова због освете или нерада

Главни уредник другог канала Радио телевизије Косово Зоран Ћулафић смењен пошто је рекао да у овом медију уместо професионализма владају корупција и непотизам.

„Директору Радио телевизије Косово 2 (Жарку Јоксимовићу, прим. аут.) рекао сам да није добар менаџер, да не може да води један Јавни сервис као приватну продукцију. Толерисао сам његово непрофесионално понашање надајући се да ће схватити да ником није у интересу да рушимо тај канал, већ да је свима потребан добар програм. Мени нису шефови ни Хашим Тачи ни Ивица Дачић већ професионални новинарски стандарди и тога се придржавам.”

Овако је одговорио Зоран Ћулафић, тада главни и одговорни уредник РТК2, на питање новинара може ли слободно да обавља свој посао и има ли поменута телевизија независну уређивачку политику.

Детаљно објашњење садржано у тврдњи да на телевизији која програм емитује на српском језику владају непрофесионализам, непотизам и корупција, приказано је 6. септембра у емисији „Договор” ТВ Центар. Дан пре емитовања, дакле док је његово гостовање и оно о чему ће да говори било познато само кроз најаву, Ћулафић је добио обавештење о отказу. У образложењу је стајало да је то цена неовлашћеног наступа на приватној телевизији.

– И раније сам давао изјаве за друге медије, па није било замерки. Чак таква обавеза и не стоји у решењу које сам потписао. Јасно је да није проблем у томе што сам причао, него шта сам причао. Уколико Јоксимовић као директор РТК2 и Ментор Шаља као генерални директор РТК заиста верују у своје објашњење, очекујем да се на овоме неће зауставити и да ће ме тужити суду – каже за „Политику” Ћулафић, новинар који је пре доласка на РТК2 радио у Унмиковој телевизијској продукцији, а последњих година уз позив Уједињених нација на успостављању националног радија у Јужном Судану.

Пре него што је косовску јавност упознао са проблемима који владају на српском каналу РТК, Ћулафић је више пута покушавао да их реши са Јоксимовићем, а потом је  упозоравао и Ментора Шаљу, менаџмент куће и потпредседника скупштине Косова Петра Милетића. Сви покушаји да, како каже, од РТК2 направи професионалну и независну телевизију били су безуспешни јер је Јоксимовић је и даље одређивао који ће се гости појављивати у емисијама, теме о којима ће новинари да извештавају, па чак и каква ће питања да поставе саговорницима.

– С друге стране, мене би као главног и одговорног уредника приказивао када би нам долазили у посету амбасадори и политички званичници. Дакле, моја улога је била само репрезентативна – објашњава Ћулафић.

Иако се, тврди, не би вратио на поменуту телевизију, наш саговорник планира да уложи жалбу како би показао да његови бивши шефови „нису у праву ни са суштинске ни са правне стране”.

Да ли је због јавне критике или нечега другог тражио разрешење Зорана Ћулафића, покушали смо да питамо Жарка Јоксимовића, међутим он јуче није одговарао на наше позиве. У изјави датој листу „Коха диторе” Јоксимовић је одбацио оптужбе некадашњег главног и одговорног уредника тврдећи да је Ћулафић отпуштен као неко ко није испуњавао радне захтеве.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКИМ) упозорили су да је реч о одмазди због указивања на непрофесионализам и корупцију.

– Тражимо да се повуче решење о отказу док се не утврди да ли је оно што је Ћулафић изнео истина или није. До тада он има право на рад и да као узбуњивач, односно као неко ко указује на неправилности у раду, буде заштићен. Ми смо већ ангажовали адвоката који ће да ради на овом случају и да обавести о проблему косовског омбудсмана – казао је за наш лист Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

Брајовић је подсетио и да је међународна заједница одлучила да формира независни телевизијски сервис за српску заједницу на Косову и Метохији, што је као одредба ушло и у устав. Међутим, Законом о јавном емитовању, а уз подршку посланика Српске либералне странке, уместо независног сервиса на српском језику формиран је РТК2 као канал Радио-телевизије Косово.

– Колико је поверење у овог емитера показало је једно истраживање које је спровео Унмик, а у којем је 99,6 одсто Срба казало да не верује РТК. У очима косовских Срба ова телевизија је и даље медиј који је причу о страдању Срба 17. марта 2004. правдао лажном причом о српској деци која су са псима напала албанску децу – подсећа Брајовић.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) такође је затражило да генерални директор РТК повуче одлуку о отказу док се не утврде наводи изнети у емисији „Договор”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси