Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Закон о јавним сервисима следеће недеље?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2013.

Извор: Вечерње новости

Закон о јавним сервисима следеће недеље?

Последња верзија закона о јавним сервисима биће објављена чим се о њој изјасне европски експерти за ову област, што би могло да се догоди већ следеће недеље, сазнају Вечерње новости у Влади Србије. Тек када буде објављен нацрт нових прописа, биће познато и како ће РТС и РТВ да деле новац из буџета. Иако је буџетски зец још далеко у шуми, директори двеју телевизија увелико “деле новац”. Први човек РТВ Срђан Михајловић јавно је затражио да у будућој расподели средстава за јавне сервисе његова кућа добија четвртину, уместо досадашње петине.

 

Он се заложио и за дефинисање финансијског оквира за 2014, као и хитно решавање текуће ликвидности за следећа три месеца.

“Нисам спреман да делим оно чега нема. Не разумем шта је, нити од чега је 25 одсто. Ваљда треба погледати обим послова, резултат програма, функцију и значај покрајинског сервиса, па онда одредити потребне финансије. Није добар метод одмеравања - колико ће добити РТС, па нама дајте трећину тога. По тој логици нама треба осам пута више него њима. А данас нема ни за нас, ни за њих”, одговор је директора РТС Александра Тијанића.

У Министарству културе незванично објашњавају да су расправе о делу колача који ће се делити, као и о кључу поделе, преурањене и да без новог закона немају никаквог смисла.

“Врло брзо очекујемо коначан текст закона, после чега следи јавна расправа. То ће бити прилика да се под лупу ставе сви његови елементи, па и начин финансирања јавних сервиса”, кратко нам је речено у Министарству.

Без обзира на то који ће бити кључ поделе, већ данас је јасно да ће држава врло тешко да финанасира рад јавних сервиса. Јер само РТС-у је за нормално функционисање потребно минимално 70 милиона евра годишње, и то без прихода од маркетинга.

Да је у овом тренутку у обе куће неопходно урадити пројекцију нужних трошкова и њих упоредити са јавним сервисима у региону, сматра професор на Факултету политичких наука Раде Вељановски.

“Тренутно се не зна ни колико новца ће бити издвојено, нити како ће то да се дели. Зато је лицитација уделима беспредметна. Прича о износима и процентима имаће смисла тек када будемо знали које ће решење да буде у новом закону, али и када се Влада изјасни колико новца мисли да издвоји. Рационалан је сада, међутим, једино страх да ће пара да буде толико мало да ће их бити немогуће поделити”, објашњава Вељановски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси